New York-style cheesecake, de gebakken variant van deze heerlijke zoete en machtige taart. Gemaakt van roomkaas met room en eieren en dan heel rustig gebakken in de oven. Je bent er wel even mee zoet, maar dan heb je ook wat.
Voor iemand die niet vaak en niet graag bakt, staan er inmiddels wel veel baksels op dit blog. Mijn favoriet stond er al op, namelijk deze frisse citroentaart, maar nu aan de slag met een Cheesecake.
Om te beginnen ben ik in de verschillende opties gedoken. Bake/no-bake, met smaakjes en dan fris en fruitig of zwaar en zoet met karamel of chocola. Ik kon niet kiezen, dus heb ik het gezin maar de de vraag gesteld wat zij nou het lekkerst vinden. Daar kwam uit dat ze de plain cheesecake het lekkerst vinden. Verder niet mee rommelen en niet mee rotzooien. Gewoon lekker! Maar natuurlijk heb ik wel met het recept zitten klooien. Ik ben namelijk gek op bastogne koeken. Als ik dan een taartbodem van koekjes ga maken, dan zal het toch een bastogne bodem worden!
Deze keer heb ik best wel de tijd om een taart te maken. We zitten namelijk allemaal nog binnen door de Corona-crisis. Voor het eerst in 15 jaar ga ik daarom maar eens voor een baked cheesecake, New York-style. Inspiratie voor deze taart vond ik op de site van cheesecake queen Miljouska. Ook op Pinterest staan letterlijk honderden recepten van New York style baked Cheesecakes. Heb je nou minder tijd, dan is dit no bake recept een goed alternatief,
De vulling wordt dus op verzoek heel simpel en basic. Vanille en citroenrasp. Dan is het gokken geblazen, want de ene gebruikt kuipjes roomkaas, de andere blokken. De een voegt maizena toe, de andere weer niet. Dan is er nog variatie in gewone room of crème fraîche of zelfs geen room. Het bleek een flinke puzzel om het juiste recept te vinden. Het liefst gebruik ik blokken roomkaas, maar daar wordt het wel een super zware cake van. Voor een ‘lichte’ cheesecake kan je blijkbaar beter kuipjes roomkaas gebruiken. Net wat je liever hebt natuurlijk.
Dan het afbakken. Het ene recept bakt de bodem nog even los af de andere niet en gooit meteen de vulling erbovenop. Dan nog in een bain-marie of niet, bak water onder in de oven of niet. Dan nog de oventemperaturen van het afbakken. Om gek van te worden! Je zou denken dat er niet zoveel variatie in deze recepten zou zijn.
Maar goed. De meeste recepten die ik tegenkom bakken de cheesecake dus in verschillende stappen. Eerst heel kort op 220, dan terugdraaien naar 110 en een uurtje laten staan. Dan uitzetten en weer een uur laten staan. Het ene recept doet dat met de oven open. Anderen laten hem gewoon op het aanrecht afkoelen . Als de taart dan eindelijk afgekoeld is, mag hij nog de hele nacht in de koelkast verder opstijven. Geduld is een schone zaak.
Blijkbaar zijn er dus 1001 verschillende manieren om deze roomkaas lekkernij af te bakken. Elk recept claimt dat het het beste recept is voor een cheesecake. Eentje die niet barst en inzakt in het midden.
Ik moet zeggen, het is een flinke caloriebom, maar hij is wel super lekker! Ik durf niet eens uit te rekenen hoe erg deze taart is voor mijn lijn. Dat doe ik dus maar niet. En het mooie? Deze taart is gigantisch (je hebt een 24cm springvorm nodig voor deze taart). Dus perfect voor als je veel bezoek hebt… of zoals nu in de Corona-crisis, voor een paar dagen achter elkaar. Hij blijft gelukkig tot 5 dagen goed in de koelkast.
New York-style cheesecake
Equipment
- Springvorm (24 cm)
- Keukenmachine
- Bakpapier
Ingrediënten
Voor de bodem
- 180 gram Bastognekoeken (of degestives als je dat liever hebt)
- 2 el Suiker
- 65 gram Roomboter
Voor de vulling
- 900 gram Roomkaas
- 225 gram Suiker
- 2 el Maizena
- 5 eieren (4 hele en 1 dooier)
- 125 ml Slagroom
- 1.5 tl Vanille extract
- 1 Citroen (zest en sap)
Instructies
Voor de bodem
- Verwarm de oven voor op 160 C
- Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje.
- Die de koekjes in de keukenmachine en pulseer tot een grove kruimel. Voeg de boter en suiker toe en pulseer kort tot het geheel gemengd is.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier (ik laat de randen altijd vrolijk uitsteken). Doe de koek kruimels in de vorm en maak een egale bodem hiervan. Druk de kruimels goed aan.
- Bak de bodem in 10 minuten af. Haal uit de oven en laat afkoelen terwijl je de vulling maakt
Voor de vulling
- Zet de oven op 220 C en plaats een schaal met water onderin de oven. Deze zou het barsten van de cake moeten voorkomen.
- Klop de roomkaas los in een grote kom. Voeg de slagroom, suiker, vanille, maizena, citroen rasp mix op een lage stand zodat er niet te veel lucht in het mengsel komt. Voeg beetje bij beetje het sap van de citroen toe en proef tussendoor of je de vulling fris genoeg vindt.
- Klop een voor een de eieren door het beslag.
- Giet het mengsel op de bodem en schuif in de oven. Bak hem de eerste 10 minuten op 220 C, draai dan de oven lager naar 110 C en bak de taart nog 1 uur verder gaar. Doe dan de oven op een kier en zet hem uit, laat de taart nog 1 uur in de oven afkoelen.
- Haal de taart nu uit de oven en laat hem afkoelen op een rek. Wanneer hij koud genoeg is kan je hem afdekken en in de koelkast verder laten opstijven.
Kan ik inplaats van slagroom, creme fraice gebruiken?
Ha Safae,
Dat is zeker mogelijk. Hij wordt dan net wat frisser, maar dat is alleen maar lekker. Ik zou het zeker doen!
Groet
Hiske