Pasta met zoete tomatensaus en gebakken ricotta

Pasta met zoete tomatensaus en gebakken ricotta

Deze simpele pasta met zoete tomatensaus en gebakken ricotta is echt heel makkelijk te maken. Hij is bijzonder door de gebakken ricotta die mooi afsteekt tegen de zoete tomatensaus. Extra bonus! Hij is ook nog eens vegetarisch.

Dit recept vonden wij afgelopen jaar in een van onze vakantiehuisjes die wij via Airbnb boekte. Het is altijd zo fijn als je een vakantiehuis binnenkomt en er staat een hele serie aan kookboeken. Je kan dan zo lekker snuffelen in kookboeken die je anders waarschijnlijk nooit zou kopen.

Dit recept was echt een pareltje, de frisse en zoete tomatensaus is namelijk echt heel makkelijk te maken. Ook had ik nog nooit een hele ricotta in de oven gedaan. Die wordt dus in de oven gebakken en daardoor krijgt hij een beetje een nootachtige smaak.

Gelukkig hadden we een foto gemaakt voor het boodschappenlijstje. En deze foto kwam ik afgelopen week tegen. Toen het eten op tafel stond was ik ook meteen weer helemaal in vakantiesferen! Gek hoe je zintuigen zo werken.

Zoete basic tomatensaus

Alles in dit recept staat of valt met je tomatensaus. Verdere heb je namelijk alleen maar wat ricotta, dus de saus is wel echt de ster van de show. De kwaliteit van de saus makes or breaks deze pasta.

Het is daarom goed om de beste tomaten uit blik te kopen die je kan vinden of die je je kan veroorloven. Probeer vooral te gaan voor de hele tomaten. Die zijn vaak net wat zoeter en beter van kwaliteit dan de stukjes tomaat.

Jamie Oliver zei altijd dat de pitjes uit de tomaten de saus bitter maken. Deze pitjes zitten er bij de tomatenblokjes natuurlijk gewoon doorheen. Natuurlijk kan dat waar zijn, maar diezelfde pitjes komen ook gewoon uit de hele tomaten in de saus terecht. Ik vind dat dus maar een raar verhaal. Neemt niet weg dat ik voor deze tomatensaus het liefst goede kwaliteit hele gepelde tomaten koop.

Ricotta uit de oven

Bovenop de pasta met zoete tomatensaus heb je een oven gebakken ricotta. Deze geeft een nootachtige en licht pittige touch aan de pasta. Erg lekker en verrassend.

Ook lekker

  • Ragù met pasta – heerlijk recept als je wat meer tijd hebt en lekker wat ruimte in je vriezer. Je hebt namelijk meteen voor vele dagen eten
  • Pasta carbonara – snelle klassieker in 15 minuten op tafel
  • Orzo in tomatensaus – snelle one-pot pasta in tomatensaus

Pasta met zoete tomatensaus en gebakken ricotta

Snelle pasta met zoete saus van tomaten en een ricotta uit de oven
Bereidingstijd45 min
Totale tijd45 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4

Ingrediënten

  • 450 gr Ricotta
  • Olijfolie
  • Chili vlokken naar smaak
  • 1 el Oregano
  • 2 Uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt
  • 1 klont boter
  • 2 blikken Gepelde tomaten San Marzano of van vergelijkbare kwaliteit
  • 3 el Balsamico
  • 450 gr Pappardelle
  • 1 bosje verse Basilicum
  • Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 C
  • Haal de ricotta voorzichtig uit het bakje en wrijf in met olie, oregano en chilivlokken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de ricotta op een bakplaat en schuif in de oven. Bak hem in 20 tot 25 minuten goudbruin
  • Voor de tomatensaus. Fruit de uien in de boter en een scheutje olie aan tot ze glazig worden. Bak de knoflook dan 2 minuten mee.
  • Doe de tomaten erbij en laat zachtjes 15 minuten pruttelen. Snij met een mesje de tomaten in de saus fijn. Breng op smaak met balsamico azijn, zout en peper.
  • Breng ondertussen een grote pan water met flink zout aan de kook. Kook de pappardelle volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
  • Laat de pasta uitlekken en bewaar een kopje van het kookvocht.
  • Hussel de pasta door de tomatensaus en breng zo nodig op smaak met peper of zout. Als het nodig is kan je de saus nog wat losser maken met wat kookvocht.
  • Scheur de basilicum over de pasta en roer ervoor. Serveer met geraspte kaas en verkruimel de ricotta over het geheel heen.
Papperdelle met zoete tomatensaus en gebakken ricotta

Geef een reactie