No bake cheesecake met gezouten karamel

No bake Cheesecake met gezouten karamel

Heerlijke no bake cheesecake met een bodem van digestives, karamel in de mix en daarna overgoten met gezouten karamel.

Cheesecake is zo onwijs lekker! Natuurlijk heb je de gebakken variant, heerlijk zoet, maar wel echt veel werk. Je bent eerst een halve dag met de oven in de weer. Dan is het eindelijk zover moet het geheel nog opstijven in de koelkast. De no bake cheesecake is de snellere variant. Net effe makkelijker om te maken en je bent er ook zo mee klaar. Alleen dat vervelende wachten…

Nog steeds heb je de lekkere koekjes bodem. Natuurlijk kan je hierin variëren. In dit recept pak ik de digestives, maar bastogne, spritsen, nizza, speculaas, en ga zo nog maar een tijdje door, kan je allemaal pakken. Kies net wat jij lekker vindt. Kruimelen en boter erbij, even laten opstijven en klaar ben je. In de mix erop gaat natuurlijk roomkaas, room en suiker. Alleen in plaats van opstijven met eieren, zoals bij de baked cheesecake, gebruik ik hier gelatine. Ook deze taart moet wel even een flinke tijd de koelkast in, anders kan je hem niet snijden natuurlijk

Omdat dit een karamel cheesecake is, heb ik een deel van de suiker uit de mix gekaremeliseerd. Beetje room erbij en je hebt meteen een warme vloeistof om de gelatine in op te lossen. Karamel is wel iets waar ik helemaal gek van ben, dus naast karamel in de taartmix, zit hij er ook nog overheen. In de vorm van een saus, en hier komt de wat meer volwassen smaak naar boven, door de karamel flink te zouten. Een lekkere theelepel zout erin is zo lekker.

Na een uur of 4 in de koelkast kan he vast de karamel eroverheen gieten. Hij moet dan natuurlijk niet meer heet of warm zijn, dan smelt de boel weer. Na een uur of 2 kan je hem aansnijden, dan krijg je de taart als op de foto. Heb je echt een flinke ruggengraat, kan je de taart de hele nacht laten opstijven. Dan blijft de laag karamel er echt op liggen. Ook komt dan de zoute smaak net wat beter naar boven. Maar ja, in relatie tot karamel en cheesecake heb ik nog nooit een ruggengraat kunnen vinden, dus hier is hij na een krappe 6 uur in de koelkast verorbert.

Ga jij hem ook maken? Laat me weten wat je er van vond! Ik ben heel benieuwd.

No-bake cheesecake met gezouten karamel

Heerlijke romige, zware cheesecake met gezouten karamel
Voorbereidingstijd30 min
Wachttijd6 uur
Totale tijd6 uur 30 min
Gang: Nagerecht
Keuken: Amerikaans
Porties: 8

Equipment

  • Springvorm 18cm
  • Keukenmachine
  • bakpapiertje

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 150 gram Digestives
  • 50 gram Boter gesmolten

Voor de vulling

  • 500 gram Roomkaas
  • 250 ml Room
  • 150 gram suiker
  • 4 blaadjes Gelatine

Voor de gezouten karamel

  • 50 gram Suiker
  • 50 gram Bruine suiker
  • 2 el keukenstroop
  • 50 gram Boter
  • 100 ml Room
  • 1 tl zeezout

Instructies

Voor de bodem

  • Bereid een springvorm voor met een bakpapiertje op de bodem
  • Doe de koekjes in de keukenmachine en pulseer tot een kruimige structuur
  • Voeg de gesmolten boter toe en maal nog een keer kort
  • Kiep de kruimels in de vorm en druk goed aan met een lepel. Zet in de koelkast om op te stijven

Voor de vulling

  • Zet een pannetje met dikke bodem op het vuur. Doe de helft van de suiker erin. karameliseer de suiker op een matig vuur. Raak het niet aan, en beweeg de pan verder niet. Het gaat vanzelf karameliseren. Zodra de suiker begint te kleuren en bijna in zijn geheel vloeibaar wordt voeg je de room in kleine beetjes toe. Doe dit voorzichtig, want je wil niet dat het gaat schiften.
  • Doe de gelatine in een bakje koud water om te laten weken, zo'n 5 minuten. Laat ondertussen de karamel, in de tijd die je nodig hebt voor het weken, een beetje afkoelen. Gelatine moet verhit worden om te gaan werken, maar te heet en het verbrandt.
  • Los de gelatine op in de karamelroom en roer goed door.
  • Doe de roomkaas met de rest van de suiker in een kom en klop goed los tot de suiker is opgenomen. Voeg de karamelroom toe en roer goed door.
  • Doe het mengsel in de springvorm en plaats terug in de koelkast. Dit moet 4 uur opstijven.

Voor de gezouten karamel

  • Doe alle suikers en de stroop in een pan met dikke bodem. Plaats op een matig vuur.
  • Laat de suikers langzaam karamel worden. Zodra alle suiker is opgelost en karamel is geworden, voeg je de boter toe in klontjes (pas op voor spetters) en voeg je een scheut room toe. Roer goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zet de karamel eventueel vast in de koelkast voor je hem over de taart heen giet. Dan kan hij vast een beetje opstijven.
  • Giet de karamel nu over de taart en zet nog 2 uur in de koelkast om verder op te stijven.
No bake Cheesecake met gezouten karamel

Geef een reactie