Ga naar de inhoud

Kruidnoten bakken

Kruidnoten

Een super makkelijk recept om zelf verse kruidnoten te bakken. Een heerlijk klusje om op woensdagmiddag met de kinderen te doen. Sinterklaasliedjes op de achtergrond, dampende mok thee erbij en het voelt echt als een heerlijk ouderwets middagje.

Wie krijgt er nou geen warme gevoelens bij het bakken van kruidnoten? Het was bij ons vroeger thuis dan ook vaste prik. Zo tegen het einde van de herfst en in de dagen voor Sinterklaas, wordt er op een woensdagmiddag een flinke voorraad aan kruidnoten gebakken. Nu ik zelf kinderen heb is het dan ook zeker tijd om deze traditie weer af te stoffen.

Dit jaar zijn ze voor het eerst allemaal groot genoeg om als kleine harde werkers aan de eetkamertafel kruidnoten te rollen. Dat is dan ook het deel van dit recept dat het langst duurt, maar dat is helemaal niet erg. Want het is een super gezellige bezigheid. Een lekkere afspeellijst met Sinterklaasliedjes op flink volume aan op de sonos. En rollen maar!!! Het zal niet al te lang duren voordat je een grote batch verse kruidnoten hebt.

Natuurlijk verdwijnt een redelijk deel van het kruidnotendeeg in de mondjes van de kinderen. Ik vind dat nooit zo erg. Als kind ging er bij mij ook altijd flink wat rauw deeg naar binnen. Het ergste dat mij is overkomen, is dat ik dan een beetje misselijk werd. Dit deeg bevat geen rauw ei. Natuurlijk wel rauw meel, in theorie moet je hier dus wel oppassen voor allerlei narigheid.

Genoeg nostalgie! Op naar het recept. Het deeg voor deze kruidnoten is echt zo gepiept. Het is letterlijk alle ingrediënten bij elkaar gooien en kneden tot je een stevig deeg hebt. Dan draai je er kleine bolletjes van (te groot en ze worden niet knapperig) en leg ze op bakplaten met flink wat ruimte ertussen. Dan bak je ze in 15 tot 20 minuten donkerbruin en gaar. Zodra ze afkoelen worden ze lekker knapperig.

Kruidnoten

Lekkere knapperige pepernoten, of eigenlijk kruidnoten, want dat zijn dit. Heerlijk om in de dagen voor Sinterklaas met de kinderen te bakken.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd35 minuten
Gang: Koekjes
Keuken: Hollands
Trefwoord: Bakken, Kruidnoten, Sinterklaas
Porties: 500 gram

Equipment

  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 250 gram Bloem
  • 1 zakje Bakpoeder
  • 125 gram Bruine suiker
  • 100 gram Zachte roomboter
  • 2 el Speculaaskruiden
  • 5 el Melk
  • 1 snuf Zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten behalve de melk in een kom en kneed de boter los tot het begint te lijken op zand.
  • Voeg de melk langzaam aan toe en kneed tot je een heel droog deeg hebt. Afhankelijk van de droogte van je bloem en suiker moet je meer of minder melk gebruiken.
  • Maak er een bal van en zet even in de koelkast om te rusten. Dit maakt dat de boter weer hard en dat maakt het makkelijker rollen
  • Verwarm de oven voor op 150C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier
  • Zet alle kinderen aan tafel en geef ieder een stuk van het deeg om kleine balletjes van te rollen ter grootte van knikkers.
  • Leg alle kruidnoten in rijen op de bakplaat en zorg voor flink wat ruimte tussen de balletjes.
  • Bak ze af in 15 tot 20 minuten tot ze mooi bruin zijn. Laat ze afkoelen en knapperig worden.
Kruidnoten
kruidnoten bakken met de kinderen kruidnoten voor sinterklaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept