Vegan pindasoep met zoete aardappel

Vegan Pindasoep

Vegan Pindasoep! Lekker, vullend en boordevol groente. Een vullende soep vol met groente en pindakaas. Echt een soep voor deze donkere dagen. Dit recept is geinspireerd op de afrikaanse pindasoepen, maar dan natuurlijk zonder vis en vlees!

Het zal vast geen geheim zijn dat ik vrij vaak met pindakaas kook. Ik heb een diepe liefde voor alles wat pindasaus heet. Gek genoeg doe ik dan weer bijna nooit pindakaas op brood, maar zodra ik ermee ga koken vind ik het geweldig. Zo maak ik regelmatig mijn heerlijke pindaboontjes voor lunch of roerbaknoodles als makkelijke maaltijd.

Wat minder vaak, maar toch ook heel lekker is dit recept van afrikaanse stoofpot met pindakaas. Dit recept lijkt wel wat op deze soep. Alleen dan zit hier veel meer groente in en natuurlijk geen vlees.

De basis voor de vegan pindasoep

De basis voor de vegan pindasoep is natuurlijk een groentebouillon. Het liefste gebruik ik een groentebouillon uit een pot, maar mocht je die niet in huis hebben kan een simpel bouillonblokje natuurlijk ook. Dan is het een kwestie van groente, heel veel groente. In dit geval heb ik gekozen voor zoete aardappel als basis, aangevuld met een winterpeen en een paar handjes boerenkool.

Lekkere vullende gezonde maaltijd

De meeste maaltijdsoepen zijn lekker licht en vullend, maar niet voor lang. Zo 1 à 2 uur na de maaltijd heb ik alweer zin om te gaan lopen snaaien. Dat was nou net niet de bedoeling met een gezonde soep. Door de gezonde vetten uit de pindakaas en de kokosmelk zal je dat met deze soep niet zo snel gebeuren.

Een kidsproof maaltijd

Zoals je al kon lezen. Deze soep zit echt, maar dan ook echt, vol met groente. Nu zijn onze kinderen zijn in de leeftijdscategorie dat ze niet zo’n fan zijn van herkenbare groente. Een simpele oplossing is dan ook om de staafmixer erin te zetten. Je hebt dan een gladde soep met weinig herkenbare groente. Een belangrijke stap in het kidsproof maken van deze pindasoep is ook het weglaten van (een deel) van de pepers. Breng de soep voor volwassenen op smaak met wat sriracha of sambal en laat het voor de kids lekker mild.

Vegan Pindasoep

Pindasoep vol met groenten
Bereidingstijd30 min
Totale tijd30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Afrikaans
Trefwoord: pindakaas
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 el Olijfolie
  • 2 Rode pepers fijn gesneden
  • 1 Ui fijn gesneden
  • 3 Zoete aardappels
  • 1 Winterpeen
  • 200 gram Boerenkool
  • 1 tl Kerrie
  • 6 el Pindakaas
  • 1 teen Knoflook geperst
  • 1 blik Tomatenblokjes
  • 1 blik Kokosmelk
  • 3 el Pinda's In stukjes
  • 1 blokje Groentebouillon

Optioneel

  • 1 Limoen in partjes
  • 2 el Koriander fijngesneden
  • Sriracha

Instructies

  • Zet een grote pan op het vuur en laat de olijfolie warm worden.
  • Voeg de ui toe en bak tot hij glazig is. Voeg dan de knoflook toe en bak deze nog 2 minuten mee
  • Snij ondertussen de zoete aardappel in blokjes en voeg bak deze even mee.
  • Voeg de kerrie toe en laat nog een halve minuut meebakken op laag vuur. Voer dan de tomaten uit blik en kokosmelk toe, samen met het bouillonblokje en 500ml water.
  • Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten pruttelen op een laag vuur. Voeg dan de boerenkool en pindakaas toe.
  • Pureer het geheel met de staafmixer en schep in diepe kommen. Besprenkel met grove stukjes pinda.

Optioneel

  • Breng de soep verder op smaak met limoen en koriander

Notities

Vanwege de kinderen laat ik de rode pepers eruit en breng de soep achteraf op smaak met sriracha.

Geef een reactie