Zalm met piperade

Zalm met piperade

Gezond recept voor zalm met piperade, een saus van tomaat en paprika. Een lekker en niet al te moeilijk recept voor in het weekend!

Natuurlijk hou ik wel van visjes die lekker zwemmen in de saus (bijvoorbeeld deze baars in witte wijnsaus). Soms zoek je iets wat net een tikje lichter en gezonder is. Dan is dit recept van zalm met piperade perfect.

Piperade

Piperade is een baskische saus/stoofpot gemaakt van tomaten en paprika. Natuurlijk zit er ook een lekkere slok olie in, wat uien en knoflook om de boel goed op smaak te maken. Van oorsprong werd het geserveerd met bayonne ham of met eieren, een beetje zoals een shakshuka. Tegenwoordig zie ik het steeds vaker in restaurants als een lekkere vervanging van een sausje bij de vis.

Van oorsprong maakte de Basken het van de licht pittige Espelette pepper. Ik gebruik, wegens de kinderen, liever de gewone paprika. Dan wordt het niet zo pittig.

Zalm

Vandaag maak ik hem met zalm, gewoon omdat deze in de aanbieding is en toch ook favoriet bij de kids. Hier ga ik eigenlijk altijd voor naar een visboer.

Ik merk dat veel mensen toch een beetje bang zijn om vis te bakken. Had ik vroeger ook. Maar met onderstaande werkwijze kan hij bijna niet mislukken

Men neme een pan, zet hem op het fornuis en laat hem goed heet worden. Maar dan ook echt goed heet. Olie in de pan en ook deze laten we goed heet worden. Dan kan de vis erin. Die laat je lekker bakken op 1 kant. Niet aanraken, niet schuiven, niet duwen. Gewoon lekker laten bakken. Langzaam trekt de garing dan door de vis heen en op gegeven moment zie je de bovenste randen langzaam gaar worden. Dat is het moment dat je de pan weer aanraakt en de vis omdraait. Even de andere kant nagaren en hij kan eruit.

Lekker met

Voor de zomer hou ik dit gerecht lekker licht en serveer hem met wat rauwe courgette. Met mijn favoriete keukenmachine heb ik hier Zoodles van gemaakt en deze gaan zo, zondere verdere bereiding op het bord. Lekker!

Je kan deze zalm natuurlijk ook prima serveren met een simpele salade en eventueel wat frietjes.

Deze piperade combineert trouwens ook heel goed met een mooie kabeljauwhaas of een baars (roodbaars, zeebaars, victoriabaars)

Zalm met piperade

Zalm met piperade, een tomaten paprika stoofsaus
Bereidingstijd45 min
Totale tijd45 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Baskisch
Trefwoord: Paprika, Tomaat, Zalm
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Piperade

  • 2 uien grof gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijn gesneden
  • 30 ml olijfolie
  • 1 blik Gepelde tomaten uit blik San Marzano als je ze kan vinden
  • 2 Geroosterde paprika's in stukken
  • 1 el Rode wijn azijn

Zalm

  • 4×150 gram Zalmfilet
  • Olie om in te bakken

Instructies

  • Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Voeg de olijfolie en de uien toe en bak op een laag vuur glazig.
  • Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee
  • Voeg de tomaten, paprika en azijn toe en laat 30 tot 45 minuten stoven
  • Bak ondertussen de zalm. Zet een grote koekenpan op het vuur met een dikke bodem en laat heet worden.
  • Doe de olie in de pan en laat ook deze goed heet worden. Leg de zalm in de pan, met de mooie kant naar beneden. Bak aan één kant tot je de bovenkant van de vis langzaam gaar ziet worden. Keer de vis voorzichtig om. Laat de vis nog 1 a 2 minuten aan deze kant bakken.
  • Haal de vis uit de pan en laat hem even rusten op een bord. Bak ondertussen de rest van de zalmfilets op dezelfde manier.
  • Serveer de zalm met een lepel piperade en eventueel wat zoodles
Zalm met piperade
Tags:

Geef een reactie