Ga naar de inhoud

Zuurvlees of Zoervleisj

limburgs zuurvlees

Hier hebben we het favoriete gerecht van mijn man te pakken. Zuurvlees of Zoervleisj zoals ze in Limburg zeggen. Mijn man heeft dus ook Limburgse roots. Veel is daar niet van te merken, behalve dus zijn liefde voor Zuurvlees. Het is een heerlijk zoetzuur stoofgerecht uit Limburg, en wij serveren dit samen met een flinke portie friet. We eten het dan ook niet vaak, want naast een lange bereidingstijd is het ook zeker niet het meest gezonde gerecht, want het is vet en zoet, maar wel lekker!

De stappen die je doorloopt voor dit recept hebben veel weg van het stoofgerecht uit mijn eigen jeugd Hachee. Mijn moeder maakte dat vaak met aardappels en rode rool. Het grootste verschil tussen Hachee en Zuurvlees is de grotere hoeveelheid azijn die ook weer uitgebalanceerd wordt met een wat grotere hoeveelheid zoetstof, in dit geval appelstroop en ontbijtkoek. Zo krijg je die typisch zoet zure smaak.

Het recept dat ik van mijn schoonmoeder heb gekregen vraagt dan wel weer wat voorbereidingstijd. Het vlees moet namelijk een flinke tijd (1 tot 3 dagen) marineren in een mengsel van azijn, water, laurier, kruidnagel en ui. Ik moet zeggen dat ik ook recepten ben tegen gekomen waar je direct in de pan begint, dus zonder de marinade tap (zoals hier in het zoervleisj recept van Marcel Maassen. Ik geloof prima dat dit ook goed werkt. Ik maak het alleen niet zo vaak omdat het niet zo heel gezond is. Die weinige keren dat ik het maak, ga ik er dus niet mee experimenteren.

Wat is jullie streekgebonden lievelingsgerecht?

Zuurvlees of zoervleisj

Heerlijk zoetzuur stoofgerecht, perfect voor de donkere dagen
Voorbereidingstijd3 dagen
Bereidingstijd6 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Limburgs, Nederlands
Trefwoord: Rundvlees, Stoofgerecht
Porties: 4

Ingrediënten

  • 600 gram Sukadelappen of vergelijkbaar stoofvlees
  • 6 Uien in ringen
  • 1 teen Knoflook fijngesneden
  • 2 Laurierblaadjes
  • 10 Kruidnagels
  • 250 ml Azijn Natuurazijn of witte wijn azijn
  • 750 ml Water
  • 300 ml Kalfsfond of 500 ml boullion van een blokje
  • 4 el Appelstroop
  • 2 sneetjes Ontbijtkoek
  • 1 klont Boter
  • 2 el Zonnebloemolie
  • 3 el bloem

Instructies

  • Maak de marinade door azijn, water, kruidnagel, laurier en uien bij elkaar te doen.
  • Snij het vlees in grote stukken. En stop het in de marinade. Ga nu 3 dagen iets anders doen.
  • Haal het vlees en de uien uit de marinade en dep het goed droog met keukenpapier. Bewaar de marinade met laurier en kruidnagels nog wel, dit wordt het stoofvocht.
  • Doe een scheut olie en klontje boter in de pan. Bestrooi het vlees met de bloem en wat zout en peper. Braad het vlees aan in kleine porties tot het een mooie bruine kleur krijgt en haal het uit de pan.
  • Voeg nog een klein klontje boter in de pan en fruit de uien aan tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg de knoflook toe en laat nog 2 minuten meebakken. Schraap hier lekker met je lepel over de bodem van de pan. Hier zitten al die mooie aanbaksels van het vlees.
  • Doe daarna het vlees terug in de pan en schenk de fond erop en voeg net zoveel marinade toe dat het vlees onder komt te staan. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat dit nu op een laag vuur minimaal 2 uur stoven. Bedenkt wel hoe langer hoe beter! Mijn zuurvlees staat regelmatig de hele dag in de oven.
  • Een half uurtje voor het stoven klaar is moeten we nog de laatste handelingen doen. Vis eerst de laurierbladeren en kruidnagels eruit. Voeg dan de appelstroop en ontbijtkoek toe en roer dit er goed doorheen. Met deze stap transformeer je de smaak van het zuurvlees totaal. De hoeveelheid stroop en koek hangt af van hoe zoet je het wil. Wij houden van redelijk zoet en ik gooi dan ook meestal wat meer van beiden erdoor.
  • De koek zorgt voor de binding en is meestal genoeg om de saus wat dikker te maken. Indien nodig kan je de saus nog wat verder indikken met lepel maizena, allesbinder, beurre manie of wat dan ook jouw favoriete manier is.

Notities

Heb je een ouderwets gasfornuis? Je kan op een meer duurzame manier van stoven door het gerecht in de oven te zetten. Het scheelt je bakken met aardgas. Zorg dan voor een ovenvaste pan of doe alles na het aanbraden in een ovenschaal. Zet je oven op een temperatuur van 110 graden en ga genieten van de rest van je dag. 
Extra lekker! Vervang een deel het water in je marinade door donker bier of wijn. 
 
Authentiek Limburgs
zuurvlees of Zoervleisj

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept