Lekker hoofdgerecht of voorgerecht op een warme dag. Steak Tartare of Steak Tartaar, heerlijk rundvlees met de hand heel fijn gesneden. Daarna op smaak gebracht met worcestersaus, tabasco, ketchup en mosterd.
Veel mensen houden niet van te rauw rundvlees. Ik ben er juist gek op! Voor mij kan het niet rauw genoeg, dus het zal je niet verbazen dat dit een van mijn favoriete gerechten is. Bij steak tartare laat je het rundvlees compleet rauw en breng je het alleen op smaak met een paar klassieke smaakmakers:
- Worcestersaus
- Tabasco
- Ketchup
- Mosterd
- Peterselie
- Bieslook
- Kappertjes
- Sjalot
- Eidooier
Zo lekker dit! Wat ik ook helemaal top vind is dat je dit gerecht zo makkelijk er zo mooi kan laten uitzien. Mooie uitsteker of kookring gebruiken om de tartaar mooi vorm te geven. Klein kuiltje erin en daar past dan precies je eidooier in.
Dit is dan wel weer zo’n gerechtje dat ik niet iedereen voor zou durven schotelen. Niet iedereen is houdt van rauw vlees en ook een rauwe eidooier erbovenop schrikt sommige mensen af. Dit is dus wel echt een gerecht dat ik alleen maak als ik zeker weet dat onze gasten dit kunnen waarderen. De echte meatlovers en avontuurlijke eters dus.
Welk vlees kies je?
Rundvlees natuurlijk, maar daar heb je nog veel in te kiezen. Eigenlijk maakt het niet zo heel erg uit welk stuk vlees je koopt, zo lang je maar kiest voor een steak achtig stuk vlees, dus niet te vet en lekker mals.
Natuurlijk kan je kiezen voor een (kogel)biefstuk of zelfs ossenhaas. Persoonlijk vindt ik deze stukken vlees net wat weinig oemph meegeven. Natuurlijk het is lekker, maar ik hou wel van wat sterker smakend vlees. Ik kies daarom meestal voor bavette. Die komt van spieren die wat meer bewegen, en daardoor wat meer smaak hebben.
Het maakt dus niet zo uit welk stuk vlees het is, maar de kwaliteit, dat is een ander verhaal. Wanneer je je rundvlees rauw gaat eten maakt de kwaliteit heel veel uit. Dus ga naar een goeie slager! Dit gerecht wil je echt niet verpesten met slechte kwaliteit vlees. Ik zou dit nooit, maar dan ook nooit maken met supermarkt vlees.
Tip! Vraag trouwens ook je slager eens waar hij zijn steak tartaar mee zou maken. Een goeie slager kan je hier prima advies over geven. Zeker als je hem/haar een beetje leert kennen, zal hij met mooie suggesties komen.
Steak tartare als voor of als hoofdgerecht?
Het mooie van de steak tartare is dat deze overal in het menu past. Nou… niet als nagerecht, maar je snapt wat ik bedoel. Het is een perfecte amuze, neem dan zo’n 30 gram per persoon. Mooi voorgerecht met een paar super dun gesneden getoaste broodjes. Neem dan zo’n 50 tot 75 gram per persoon. Of natuurlijk als hoofdgerecht met frietjes en een frisse groene salade. Neem dan zo’n 100 tot 150 gram per persoon afhankelijk van de rest van je menu.
Steak Tartare
Equipment
- Opmaak ring
Ingrediënten
- 300 gram Bavette of vergelijkbaar stuk vlees
- 1 a 2 tl Worcestershire saus
- 1 a 2 tl Dijon mosterd
- 1 tl Ketchup
- 4 el Kappertjes
- 50 gram Cornichon
- 1 Sjalot
- 2 Eidooiers
- 1 el Peterselie
- Tabasco naar smaak
- Zeezout naar smaak
- Peper naar smaak
Instructies
- Snij het garnituur en leg in aparte bergjes klaar. Hak de kappertjes en cornichon grof. Snipper de sjalot heel fijn. Hak de peterselie heel fijn.
- Snij de bavette in lange dunne repen. Snij hier vervolgens hele fijne dobbelsteentjes van. Doe in een grote kom
- Nu gaan we de Tartare op smaak brengen. Dit doen we door alle ingrediënten, behalve het ei, door het vlees te mengen. Doe dit in kleine beetjes tegelijk. Je kan het er namelijk niet meer uithalen. Proef regelmatig om te zoeken naar de balans die jij lekker vindt.
- Leg een ring midden op het bord. Vul hem met de tartare. Druk losjes aan en maak een kuiltje in het midden en leg de eidooier hierin.
- Serveer met knapperig brood en/of verse frietjes en een salade.