Lamsnek van de BBQ met Griekse salade

Lamsnek van de BBQ

Heerlijk malse lamsnek van de BBQ, langzaam gegaard en met een lekkere kruidenrub. Lekker met een frisse Griekse salade en frietjes

Meestal grijp ik naar lamsrack als ik lam eet. Zeker in de lente, en zeker van een goeie slager, is dat echt goddelijk. Een lekker mals en mild stuk vlees dat bijna iedereen wel lekker vindt. Maar als we allemaal alleen maar de rack’s eten van dat schattige lammetje, gaat er wel heel veel verloren. Zonde!

Leuk dus om zo nu en dan een ander stuk te proberen. In dit geval de een beetje een vergeten stuk, namelijk lamsnek. Als mensen het al kennen is het meestal in de vorm van een stoofpot. Dat zal vast super lekker zijn, want het vlees is mooi dooraderd. Zeker als het bot er nog aan zit kan ik me zo voorstellen dat het erg veel smaak geeft aan je stoofschotel.

Deze keer gaan we echter een andere kant op, we maken dit lammetje namelijk op de BBQ. Daarbij blijft het belangrijk dat we het lam langzaam garen. Het stuk vlees blijft wat dat betreft wel hetzelfde. Zou je dit snel grillen wordt het een taai stuk vlees en het vet krijgt niet de kans om weg te smelten. Niet echt lekker dus! Vandaar dat we low and slow gaan.

De BBQ

Hiervoor gebruiken wij de Big Green Egg, een hele fijne kamado BBQ. Je weet wel, zo’n grote grote keramische BBQ met een flinke kuip voor je kolen of hout en een zware deksel erop. Het grote voordeel van dit type BBQ is dat je hem kan gebruiken om heet en snel te grillen, maar ook bijna als slowcooker of oven kan gebruiken. Je kan met de schuifjes de temperatuur vrij precies instellen en daardoor heb je meer controle dan op een gewone BBQ.

Om langzaam te garen op de Big Green Egg moet je wel wat accessoires in huis hebben. Als je een stuk vlees gewoon zo op het rek boven de kolen een uurtje laat garen is het resultaat niet echt top. Alsof je in een stuk rook met vleessmaak hapt. Het is belangrijk om je vlees goed te beschermen tegen een te veel aan rook. Hierdoor heeft de BGE de ConvEGGtor, een platesetter. Deze keramische plaat zet je als warmteschild tussen de kolen en je vlees. Hierdoor gaat hij niet te snel, en ook hebben wij gemerkt dat je de rooksmaak een stuk beter controleert.

Naast de platesetter is ook een kernthermometer onmisbaar. Vroeger hadden we zo’n simpele die je erin kan steken en dan loop je dus de hele tijd op en neer naar dat ding. Je gokt dan een beetje wat hij aangeeft, want die zijn nooit digitaal. Tijd voor verandering. Cue het verjaardagscadeau voor mijn man van vorig jaar. Een Weber IGrill. Een super thermometer die je in het vlees kan steken en een die de omgevingstemperatuur in de gaten houd. Via een app kan je de gewenste waarden instellen en via bluetooth krijg je dan allemaal alarmpjes als je iets moet doen. Ideaal ding!

Dus… BBQ aan, platesetter erin, thermometer eraan en dan ben je al snel good to go! Kom maar door met die Lamsnek van de BBQ.

Lekkere Griekse salade erbij

Naast dit zacht gegaard stuk lamsnek van de BBQ hoor echt een salade. In dit geval een altijd lekkere en toch simpele “Griekse” salade. Natuurlijk haalt hij het niet bij een echte Griekse salade, maar het is hier altijd wel een succes. Kinderen zijn gek op feta, komkommers en tomaten, dan komt het altijd goed. De dressing is meer iets wat wij er nog lekker over vinden. Ook de groene pepers zijn puur voor ons plezier.

Ik laat de boel altijd vrij grof gesneden. Alleen de ui gaat wat kleiner. Deze salade is juist zo lekker omdat hij zo chunky gesneden is.

Wat is jouw lievelingssalade bij de BBQ?

Lamsnek van de BBQ met griekse salade

Heerlijk malse lamsnek van de BBQ met een frisse salade.
Voorbereidingstijd1 d 1 uur
Bereidingstijd1 uur 15 min
Rusttijd15 min
Totale tijd1 d 2 uur 30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Lamsnek
Porties: 4

Equipment

  • BBQ met deksel (liefst een kamado)
  • Kernthermometer

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 3 el Dijon mosterd
  • 3 el Olijfolie
  • 1 el Paprikapoeder zoet
  • 1 el Chili poeder
  • 1 el Oregano
  • 1 tl Knoflookpoeder
  • 1 el Grof zeezout

Voor het glazuur

  • 4 el Honing
  • 2 el Rode wijn azijn
  • 1 Citroen
  • 2 el Platte peterselie
  • 1 el Tijm

Voor het Lam en de salade

  • 800 gram Lamsnek filet
  • 250 gram Tasty Tom tomaten of vergelijkbaar
  • 1 Komkommer
  • 1 el Rode wijn azijn
  • 4 el Olijfolie
  • 1 Rode ui
  • 1 tl Gedroogde oregano
  • 1 tl Gerdroogde munt
  • Ingelegde groene pepers (optioneel)
  • 150 gram Feta (optioneel)

Instructies

Voorbereiding

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade samen in een kommetje en roer goed door elkaar.
  • Smeer je lam met de marinade. Leg afgedekt in de koelkast en laat gedurende de nacht marineren.

Bereiding

  • Steek de BBQ aan met een platesetter en breng hem naar een temperatuur van 120 graden.
  • Maak ondertussen het glazuur door alle ingrediënten te mengen met het sap van een citroen.
  • Leg het lam op de BBQ, breng een kernthermometer aan en laat hem daar lekker liggen tot hij 46 graden is.
  • Smeer het lam in met het glazuur en laat het lam dan doorgaren tot 52 graden voor medium rare (hij zal tijdens het rusten doorgaren tot 54 graden).
    Voor medium laat je het lam liggen tot hij 54 graden is. Tijdens het rusten gaart hij door naar 55/56 graden
  • Haal het lam van de BBQ, pak hem eventueel in aluminiumfolie en laat minimaal 15 minuten rusten.
  • Maak ondertussen de salade. Snij de tomaten in stukken, de ui in halve ringen en de komkommer in schijfjes.
  • Maar de dressing, door rodewijnazijn te mengen met de olijfolie, gedroogde oregano en gedroogde munt. Breng op smaak met peper en zout. Maak eventueel af met ingelegde groene pepers en stukjes feta.
  • Snij de lamsnek ik mooie plakken en serveer met de salade. Lekker met frietjes erbij!

Notities

Let wel op, het is heel belangrijk om de juiste kerntemperatuur te bereiken. Hierdoor zal de werkelijke tijd op de BBQ flink kunnen afwijken. 
Dit recept kan je ook lekker maken met een ontbeende lamsbout of ander mooi stuk lam dat lang op de BBQ kan liggen. Vraag bij twijfel je slager om advies.
Lamsnek van de BBQ
Lamsnek van de BBQ

Geef een reactie