Elzasser Uientaart: Tarte à l’Oignon

Uientaart: Tarte à l’Oignon

Weer zo’n franse klassieker! Deze Elzasser uientaart ook wel een
Tarte à l’Oignon is hartig en toch licht zoet door de gekarameliseerde uien. Serveer hem met een simpele groene salade en je hebt echt een top voorgerecht of lunchgerecht.

Ik ben gek op deze hartige taart, quiche, of wat het dan ook is. Ik weet nog goed dat Tim en ik richting de Elzas gingen. We gingen op wijnreis dat jaar. Eerste stop de bourgogne, toen Provence en sloten af in de Elzas. Een echte roadtrip vakantie zoals we toen wel vaker deden. In de Elzas voelden we ons best wel thuis. Lekker eten, boers en toch verfijnt. Deze uientaart staat daar op bijna elke menukaart, voor lunch en diner.

Een heerlijke knapperige brosse bodem gevuld met in boter gekarameliseerde uien en een combi van room, melk en eieren om de boel op zijn plek te houden.

Het is wel even een werkje om dit goed te doen. Veel recepten bakken de vulling en de bodem tegelijk af. In mijn ervaring krijg ik dan altijd een verbrande vulling of een soggy bodem. Niet lekker en ook zeker niet hoe ik hem in de restaurants gewend ben. Mijn oplossing is dan ook om de bodem eerst blind te bakken. Daarna de uien erin afgetopt met de vulling.

Om een echte goeie brosse bodem te krijgen moet alles ook nog weer goed gekoeld worden. Dus alle ingrediënten mixen en het deeg een half uurtje laten rusten in de koelkast. Het deeg uitrollen en in de bodem leggen en een half uurtje laten rusten in de vriezer. Voor je de boel de oven in kan schuiven ben je dus zo een dik uur verder.

Deze brosse bodem is hartig, maar hetzelfde principe gaat op voor de zoete variant. Alleen dan gaat er suiker door het deeg. Ik ben dan gek, maar ook echt gek op tarte au citron. Maar goed, terug naar de hartige variant met deze heerlijke uientaart.

Om de taart zijn karakteristieke vorm te geven en hem later er weer makkelijk uit te halen gebruik ik altijd deze taartvormen met anti-aanbaklaag en verwijderbare bodem.

Elzasser Uientaart: Tarte à l’Oignon

Traditionele uientaart uit de Elzas.
Voorbereidingstijd1 uur 15 min
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd2 uur 15 min
Gang: lunch
Keuken: Frans

Equipment

  • Keukenmachine
  • Quiche vorm 24cm

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 250 gram Bloem
  • 125 gram Boter in blokjes
  • 1 tl Zout
  • 10 mm Water (koud)

Voor de vulling

  • 750 gram Uien in (halve) ringen
  • 50 gram Boter
  • 150 ml Slagroom
  • 150 ml Melk
  • 4 Eieren

Instructies

  • Mix de bloem, zout en de boter door elkaar met de keukenmachine
  • Voeg beetje bij beetje het water toe tot het deeg samenkomt. Soms heb je meer of minder water nodig. Dit is afhankelijk van het vochtgehalte van de bloem. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en doe het in de quiche vorm. Zet 15 tot 30 minuten in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snij de uien en doe ze met de boter in een pan met een dikke bodem. Laat ze op een zacht vuur karameliseren, maar laat ze niet bruin worden.
  • Als de oven warm is geworden kan de bodem erin. Dek hem af met een bakpapier en vul hem met blind bakbonen. Laat 15 minuten garen in de oven. Verwijder dan het papier en de bonen en geef hem nog 10 minuutjes in de oven.
  • Mix de eieren, room en melk met een snuf zout en peper, eventueel wat nootmuskaat als je daarvan houdt.
  • Doe de uien in de bodem, plaats hem in de oven en giet dan het eiermengsel erover tot de rand. Bak de uientaart in 30 minuten af.

Notities

Makkelijk deeg uitrollen? Rol het deeg uit op bakpapier. Het is dan makkelijker om deze in de vorm te leggen. Volg deze stappen
  1. Zorg voor een goed gerust en koud deeg. 
  2. Rol het deeg uit op een vel bakpapier. Heb je een uitneembare quichebodem leg deze dan eronder, dan kan je makkelijk zien of je lap deeg groot en dun genoeg is
  3. Als je de bodem door het deeg ziet schijnen is hij dun genoeg. 
  4. Leg de quiche bodem op zijn kop op het uitgerolde deeg
  5. Kiep het geheel weer om en duw zachtjes de randen naar binnen terwijl je het aandrukt in de randjes.
  6. Laat overhangende deegflappen hangen. Het deeg krimpt namelijk nog een beetje en na het bakken kan je het netjes bijsnijden. 
Wil je het deeg nog makkelijker uitrollen, voeg dan nog een ei toe aan het beslag. Het deeg wordt dan wel wat minder bros. 

3 reacties op “Elzasser Uientaart: Tarte à l’Oignon”

    1. Hoi Pauline,

      Net heb ik mijn vorm na gemeten, hij is 24cm doorsnede. Ik ga dit toevoegen aan het recept, want dat is wel zo handig om te weten inderdaad.

      In dit deeg zit inderdaad geen ei en dat maakt het uitrollen best een lastig klusje. De beste tip die ik hiervoor heb gekregen is om het deeg uitrollen op bakpapier. Zo is het makkelijk(er) in de vorm te leggen. Natuurlijk is het ook belangrijk om het deeg goed te koelen. Het blijft altijd wel stoeien met het deeg.

      Het ei is 50/50. De ene helft van de recepten heeft een ei in het deeg en de andere helft niet. Persoonlijk vind ik het zonder ei lekkerder. Het deeg wordt net wat brosser dan met een ei. Het gehannes met het deeg is het mij wel waard, maar dat is echt een kwestie van smaak.

      Groet,
      Hiske

      Er zijn trouwens wel recepten voor dit deeg met ei. Het wordt alleen iets minder bros

Laat een antwoord achter aan Pauline de Keizer Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept