Ga naar de inhoud

Aardbeien shortbread

aardbeien shortbread

Deze heerlijke shortbread koekjes heb je echt zo in elkaar gedraaid. Het is echt een typisch basis koekje en ook echt leuk om te maken. Je kan hartstikke leuk variëren met smaken, deze keer aardbeien shortbread gemaakt met verse aardbeien.

Ik ben dol op koekjes… maar dan ook echt dol op koekjes. Zo erg dat ik ze jaren niet heb gekocht (of gebakken). Ik kan namelijk geen maat houden met die dingen. De heerlijke combi van roomboter en suiker is verslavend lekker. Ik kan bijna garanderen dat zodra ik een koektrommel vul, deze eigenlijk dezelfde dag al leeg is.

Zo ook met deze aardbeien shortbread koekjes. Gelukkig kan je dit deeg ook goed in de vriezer bewaren. Je hoeft ze dus niet allemaal in één keer af te bakken. Het grote voordeel, je hebt altijd minimaal 30 minuten uitstel voor je zo’n vers gebakken koekje in handen hebt. Het nadeel, je hebt altijd een batch heerlijke koekjes ready-to-go in de vriezer liggen. Veel succes met het weerstaan van die koekjesdemonen!

Het basisrecept voor shortbread koekjes

Shortbread is een typisch engels/amerikaans recept en het wordt daar veelvuldig gegeten en verkocht. Je kan ze vinden in allerlei soorten en maten. Van zoet tot hartig. Zo kan je ook leuke recepten vinden met stilton of met verse kruiden. Vandaag stort ik me op de zoete variant van deze simpele en leuke koekjes.

Shortbread is echt zo’n typisch basiskoekje en altijd goed om in je repertoire te hebben. Het is gebaseerd op een zanddeeg, dat je maakt het volgens de 1-2-3 methode. Dat wil zeggen 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Zo lang je deze verhoudingen aanhoudt kan je zoveel of zo weinig deeg maken als je wilt. Dat is ook een groot voordeel ten opzichte van koekjes waar je ook een ei door het deeg moet kneden. Daar zit je eigenlijk altijd vast aan dat hele ei als je wil vermeerderen of verminderen.

Die 1-2-3 methode had trouwens ook zomaar kunnen slaan op hoe snel je ze maakt. Het is echt een kwestie van alle ingrediënten samen mengen en klaar! Het moeilijkste van het recept komt nog. Dat heerlijke deeg moet dan een uurtje rusten in de koelkast. Het deeg is namelijk veel te slap. De boter is helemaal warm geworden door het kneden. Daar kan je natuurlijk geen koekjes van bakken.

Uitrollen of snijden?

Ja ga je dit deeg nou uitrollen en er koekjes uitsteken? Of rol je het op en snij je er schijfjes van?Aangezien shortbread in vele soorten en maten komt, mag je dit helemaal zelf weten.

Ik persoonlijk vind dit deeg te nattig om lekker uit te rollen en met vormpjes aan de slag te gaan. De koekjes lopen door de hitte van de oven ook nog wat uit. Mijn koekjes lijken daarom nooit meer op hun vormpjes en dat vind ik altijd erg jammer van de moeite.

Ik houd wel van de snij-methode. Je begint met een dikke worst van het deeg te maken. Dan moet hij weer goed teruggekoeld worden, zodat je mooie plakken kan snijden. Ik leg hem dan het liefst een half uurtje in de vriezer. Met een scherp mes snij je er vervolgens mooie gelijke plakken van, ongeveer een halve cm dik. Die leg je op een bakplaat bekleed met bakpapier. 15 minuutjes in een voorverwarmde oven op 175C en klaar zijn je heerlijke koekjes.

Aardbeien shortbread

Zo nu hebben we het basisdeeg klaar. Nu nog de aardbeien erin stoppen, anders heb je natuurlijk geen aardbeien shortbread.

Het is nu einde lente/begin zomer. De aardbeien zijn er dus, heerlijk, vers en in overvloed. Zonde om daar geen gebruik van te maken. Je hebt voor dit recept eigenlijk maar heel weinig nodig. Door je deeg gaan welgeteld 3 grote aardbeien (of 4 kleinere). Ik heb ze in kleine stukjes gesneden, zodat ze makkelijker door het hele deeg heen te kneden zijn.

Pas op het allerlaatste moment gaan de aardbeien door het deeg. Zo kan je de consistentie van het deeg goed in de gaten houden. Natuurlijk zijn aardbeien flink sappig. Daarom moet je dit dus compenseren in je deeg. Anders lopen de koekjes je bakplaat af.

Voor mij, op 3 grote aardbeien moest ik 3 el extra bloem toevoegen. Dit neemt een deel van de sappen van de aardbeien weer op. De hoeveelheid bloem is natuurlijk helemaal afhankelijk van de hoeveelheid aardbei en sap. Hierdoor is het zo belangrijk om eerst je basisdeeg klaar te hebben, voor je er extra ingrediënten door kneed. Je weet dan precies nog hoe de structuur van je deeg was.

Ik had trouwens nog een meer aardbeien liggen en die heb ik gebruikt om op sommige koekjes een extra decoratie aan te brengen. Leuk ter afwisseling.

Is het nu herfst/winter wanneer je dit leest. Pak dan liever geen verse aardbeien meer. Dit zijn dan altijd eerder waterbommetjes dan heerlijke vruchtjes. Tegenwoordig hebben ze in de supermarkt heerlijke gevriesdroogde aardbeien. Meestal staan ze bij het ontbijtgranen schap. Dit is een prima alternatief voor verse aardbeien.

De rest van de aardbeien? Die kan je natuurlijk zo opeten. Of je maakt daar weer iets anders leuks van. Zoals:

Ook lekker:

Aardbeien shortbread

Heerlijk basiskoekje van 1-2-3 zanddeeg met verse sappige aardbeien
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Rusttijd1 uur
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Koekjes
Keuken: Engels
Porties: 12 koekjes

Equipment

 • Keukenmachine
 • Bakplaat met bakpapiertje
 • Vershoudfolie

Ingrediënten

 • 100 gr Suiker
 • 200 gr Boter
 • 300 gr Bloem plus extra voor compenseren van het vocht van de aardbeien
 • 4 grote Aardbeien

Instructies

 • Voeg de suiker, boter en bloem toe in de keukenmachine. Pulseer tot er een zanderige structuur ontstaat.
 • Haal het deeg uit de machine en kneed het snel door
 • Snij 3 aardbeien in kleine blokjes en kneed door het deeg. Voeg eetlepel voor eetlepel bloem toe tot het deeg niet meer nat aanvoelt
 • Maak er een grote rol van en verpak in vershoudfolie
 • Leg 30 minuten tot 1 uur in de vriezer
 • Verwarm de oven voor op 175C
 • Haal het deeg uit de vriezer en snij er plakken van +/- 5mm van.
 • Leg de plakken op het bakblik met bakpapier. Leg ze goed uit elkaar, want ze lopen nog een beetje uit.
 • Snij de laatste aardbei in dunne plakjes en druk in het midden van de koekjes
 • Bak ze voor 14 tot 17 minuten of tot de randjes goudbruin zijn geworden
 • Optioneel: Zodra ze uit de oven komen zijn de koekjes nog heel warm en bijna vloeibaar. Voor een mooie nette rand, kan je ze nu uitsteken met een rond koekjesvormpje.
 • Laat de koekjes 5 minuten rusten voor je ze op een rooster verder laat afkoelen.
aardbeien shortbread

1 reactie op “Aardbeien shortbread”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept