Ga naar de inhoud

Ontbijttaartje met zomerfruit

ontbijttaart met zomerfruit

Wil je eens iets anders voor ontbijt dan een boterhammetje of bak havermout? Probeer dan dit Ontbijttaartje met zomerfruit! Makkelijk te maken, gezond en je hebt meteen voor 4 dagen ontbijt klaarstaan in je koelkast.

Voor mij is het altijd belangrijk om alvast wat ontbijt klaar te hebben staan in de koelkast. Ik ben namelijk absoluut (understatement van de eeuw) geen ochtend mens! Gezellig op een school/werkdag met het gezin aan tafel voor het ontbijt zal in ons huis niet snel gebeuren. Daarom hou ik zo van ontbijttaart. Ze zijn makkelijk voor te bereiden, eenvoudig mee te nemen en nog eens super lekker en gezond. Je hebt namelijk een heerlijke combi van vezels, eiwitten en fruit in dit taartje zitten. Dus je kan echt even vooruit op dit ontbijtje.

De bodem van onze havermout kwarktaart

Ik maak wel vaker een ontbijttaartje en meestal maak ik een bodem van havermout. Een van de uitdagingen is het knapperig maken en houden van die bodem. Want niets is zo jammer als een zompige kleffe havermout klodder onderop je taart.

Gelukkig heb ik inmiddels hier een goed trucje voor geleerd. Door een beetje vetstof en suiker toe te voegen en kort af te bakken, krijg wel een krokante havermout bodem. In dit geval heb ik olijfolie en honing toegevoegd aan de havermout. Vind je dat nou niet lekker, kan je ook voor suiker en kokosolie gaan. Als je dit goed door elkaar mengt, kan je het in je springvorm doen en goed aandrukken. Wel altijd even een bakpapiertje tussen de bodem van de springvorm en de rand. Dat maakt het een stuk makkelijker om de taart uit de vorm te halen als je gaat snijden.

Even kort afbakken in een hete oven en als het goed is heb je dan een heerlijke knapperige bodem. Perfect voor je ontbijttaartje met zomerfruit vulling.

Ik maak de mijne altijd in een schattige springvorm van 18 cm, zoals deze. Die maakt genoeg voor 4 porties. Dit is toevallig ook precies evenveel als dagen dat deze taart goed blijft in de koelkast.

En dan de zomerfruit vulling voor ons ontbijttaartje

Hier kan je lekker creatief worden. Vandaag maak ik hem met gelatine en zomerfruit uit de vriezer. Een lekker en goedkoop alternatief voor vers fruit. Natuurlijk kan je hem ook vega maken, volg dan dit recept voor Havermout kwarktaart met aardbeien.

Ik hou wel van een gladde strakke taart, dus zet ik er staafmixer even op. Dan krijg je een mooie donkerpaarse massa. Wil je hem grover, dan kan dat natuurlijk ook, dan prak je het fruit een beetje fijn met een vork.

Hop, gelatine erbij en dan even een beetje laten afkoelen voor je hem bij de kwark doet. Je wil natuurlijk niet dat de hitte van het fruit je kwark laat schiften. Dan is het simpel het fruit door de kwark roeren. Check wel even of je hem zoet genoeg vindt. Zo niet kan je er gewoon wat zoetstof bijdoen, honing, stevia, suiker, net wat jij het liefst eet.

Wat ook leuk is om te doen, en dat heb ik voor foto ook gedaan. Is een kwart van het fruit achterhouden om als een mooie spiegel over de taart te kunnen schenken. Hierbij is het belangrijk om het fruitmengsel nog een beetje aan te lengen met water of appelsap. Anders wordt het een beetje rubberig door een te veel aan gelatine. Ook moet het kwarkmengsel al een beetje zijn afgekoeld. Anders smelt het allemaal alsnog door elkaar.

Ontbijttaart met zomerfruit

Lekker ontbijt van havermout, kwark en rode vruchten, maar dan in een taartvormpje
Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd3 uur
Totale tijd3 uur 40 minuten
Gang: Ontbijt
Trefwoord: Kwark
Porties: 4

Equipment

 • Springvorm 18cm
 • bakpapiertje

Ingrediënten

 • 140 gr Havermout
 • 4 el Honing
 • 1 el Olijfolie
 • 225 gr Zomerfruit
 • 500 gr Magere kwark
 • 5 blaadjes Gelatine

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Mix de havermout met de olie en honing tot een klonterige massa.
 • Bekleed de bodem van je springvorm met een bakpapier. Druk het mengsel in de springvorm zodat de bodem is bedekt.
 • Bak de bodem in de oven voor 20 minuten. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen.
 • Week de gelatineblaadjes in koud water
 • Verhit het zomerfruit in een pannetje tot het fruit goed warm is.
 • Pureer met een staafmixer en voeg de gelatineblaadjes toe. Laat het geheel een beetje afkoelen.
 • Weeg de kwark af en voeg 3/4 van het zomerfruit toe. Roer goed door elkaar en giet in de springvorm.
 • Voeg 30ml tot 50ml water toe aan de rest van het zomerfruit en giet zachtjes over het kwarkmengsel.
 • Zet het geheel in de koelkast. Minimaal 3 uur, maar langer mag
ontbijttaart met zomerfruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept