Ga naar de inhoud

Citroen tijm shortbread koekjes

Shortbread Citroen Tijm Koekjes

Wie denkt er nou aan tijm als ze denken aan koekjes! Het is wel echt heel lekker. Maak ze makkelijk zelf met het recept voor Citroen tijm shortbread.

Het is alweer even geleden dat ik deze heerlijke shortbread koekjes ging maken. Het was onze trouwdag en daar wil je toch even bij stil staan. Ik had nog een zoetig hapje nodig bij de heerlijke champagne die mijn man had gekocht. En je zou het misschien niet zeggen, maar deze koekjes zijn geweldig bij champagne!

Schijnbaar snijdt de zuurgraad van de champagne heel goed door de boter in de koekjes. Ook is de kruimeligheid, de shortness in het engels, een mooi contrast met de bubbeltjes van de champie.

Op die bewuste dag heb ik meteen 2 batches van dit heerlijke koekje gemaakt. Deze citroen tijm shortbread koekjes en van de andere batch heb ik koekjes met verse aardbeien gemaakt. Die waren ook echt een aanrader. Het recept daarvoor kan je hier vinden.

Het basisrecept voor shortbread koekjes

Tja shortbread, het lijkt qua recept enorm op de welbekende zandkoekjes, maar er gaan dan geen eieren in. Het recept kan bijna niet makkelijker. Het deeg is een 1-2-3 deeg. Dat wil zeggen 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem.

Zo lang je deze verhoudingen aanhoudt kan je zoveel of zo weinig deeg maken als je wilt. Dat is ook wel het grote voordeel ten opzichte van koekjes met eieren. Daar zit je eigenlijk altijd vast aan dat ene hele ei als je wil vermeerderen of verminderen.

Die 1-2-3 methode had trouwens ook zomaar kunnen slaan op hoe snel je ze maakt. Het is echt een kwestie van alle ingrediënten samen mengen en klaar! Het moeilijkste van het recept komt nog. Dat heerlijke deeg moet, a. niet opeten en b. een uurtje rusten in de koelkast. Het deeg is namelijk veel te slap omdat de boter is warm wordt van het het kneden.

Eenmaal gerust en weeg lekker koud, kan je het deeg uitrollen of snijden, net wat je wilt. Vervolgens leg je de koekjes op een bakplaat en bak ze af op 175C in een minuut of 13 tot 17.

Uitrollen of snijden?

Ja! Ga je dit deeg nou uitrollen en er koekjes van uitsteken? Of rol je het op en snij je er schijfjes van?Aangezien shortbread in vele soorten en maten komt, mag je dit helemaal zelf weten.

Mijn koekjes lopen altijd zo veel uit dat ik het uitrollen en steken niet echt de moeite waard vindt. Dat vormpje herken ik er dan eigenlijk niet meer in terug. Wel jammer, want er zijn zoveel leuke vormpjes te vinden. Zoals deze mooie vlinders of deze klassieke vormen.

Ik kies daarom meestal de snij-methode. Je begint met een dikke worst van het deeg te maken. Dan moet hij weer goed teruggekoeld worden, zodat je mooie plakken kan snijden. Daarvoor leg je de rol weer een half uurtje in de vriezer. Met een scherp mes snij je er vervolgens mooie gelijke plakken van, ongeveer een halve cm dik. Die leg je op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Shortbread koekjes kan je trouwens ook prima achteraf uitsteken. Dus na het bakken. Het duurt altijd even voor de koekjes opstijven en knapperig worden. Als je op het moment de koekjes net uit de oven komen nog een keertje uitsteekt, krijg je wel die mooie vormen.

Lekker variëren met smaak: Citroen tijm shortbread

Citroen tijm shortbread koekjes of zijn het citroentijm shortbread koekjes? Hmm er zit citroentijm in en citroen. Dus dan Citroen Citroentijm Shortbread koekjes. Dat klinkt natuurlijk voor geen meter. Anyways…

Natuurlijk kan je eindeloos met hebt basis recept varieren. Geïnspireerd op afbeeldingen van fantastische koekjes met allemaal mooie bloemen ben ik daarom gaan kijken in de tuin. Nu heb ik veel eetbaars in de tuin, maar weinig met ook lekkere bloemen. Gelukkig stond daar wel de citroentijm liefelijk te bloeien.

Om van gewoon shortbread Citroen tijm shortbread te maken hoef je dus alleen maar een paar takjes tijm te hebben en een citroen. Van de citroen voeg je de rasp en het sap toe aan het deeg. Wordt het deeg te zacht kan je een paar lepels extra bloem toevoegen. En dan de blaadjes tijm erbij en klaar ben je. Nu had ik toevallig citroentijm in de tuin staan. Leuk om die extra citroen smaak aan de koekjes te geven. Maar niet iedereen heeft dat, dus heb je gewone tijm? Dat werkt ook prima!

Tijm bloeit met hele mooie, kleine fragiele bloemetjes. licht roze tot wit. Deze heb ik geplukt en op een deel van de koekjes geduwd ter decoratie. Geen bloemetjes? Maar je geen zorgen, qua smaak mis je niets, ze zijn puur ter decoratie.

Citroen tijm shortbread koekjes

Heerlijke citroen tijm koekjes.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Wachttijd1 uur 30 minuten
Gang: Koekjes
Keuken: Engels
Trefwoord: Shortbread, Tijm
Porties: 12 koekjes

Equipment

 • Keukenmachine
 • Bakplaat met bakpapiertje
 • Vershoudfolie

Ingrediënten

 • 100 gr Suiker
 • 200 gr Boter
 • 300 gr Bloem
 • (Citroen)Tijm
 • 1 Citroen sap en rasp

Instructies

 • Voeg de suiker, boter en bloem toe in de keukenmachine, samen met de rasp van 1 citroen en het sap van 1/2 citroen. Pulseer tot er een zanderige structuur ontstaat.
 • Haal het deeg uit de machine en bestrooi met de blaadjes tijm en kneed het snel door tot een mooie bal ontstaat. Als het te nat is, kan je er nu nog een paar lepels bloem door kneden.
 • Maak er een grote rol van en verpak in vershoudfolie en leg 30 tot 60 minuten in de vriezer
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 175C
 • Haal het deeg uit de vriezer en snij er plakken van +/- 5mm van.
 • Leg de plakken op het bakblik met bakpapier. Leg ze goed uit elkaar, want ze lopen nog een beetje uit..
 • Optioneel: bestrooi met extra blaadjes of de bloemetjes van de tijm en druk zachtjes aan
 • Bak ze voor 14 tot 17 minuten of tot de randjes goudbruin zijn geworden
 • Optioneel: Zodra ze uit de oven komen zijn de koekjes nog heel warm en bijna vloeibaar. Voor een mooie nette rand, kan je ze nu uitsteken met een rond koekjesvormpje.
 • Laat de koekjes 5 minuten rusten voor je ze op een rooster verder laat afkoelen.
Citroen Tijm Shortbread Koekje
Tags:

1 reactie op “Citroen tijm shortbread koekjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept