Ga naar de inhoud

Afrikaans stoofpotje met pindakaas

Afrikaans stoofpotje

Stoofvlees zien wij meestal als iets typisch voor in de winter. Dit heerlijke afrikaans stoofpotje is door het gebruik van pindakaas ook heerlijk in de zomer.

Dit was een van mijn favoriete gerechten als kind zijnde. Ik heb geen idee waar mijn ouders dit recept vandaan hadden, maar hij zat in hun grote kaartenbak met recepten. En dit Afrikaanse stoofpotje stond dan ook regelmatig op tafel.

Ik eet dit dus al sinds de jaren 80. Toen vond ik het ook best bijzonder, want voor zover wij wisten, werd er niet zo exotisch gegeten in Nederland. Dit recept kwam helemaal uit Afrika. Wij aten een stoofpot en wel met rijst in plaats van aardappelen! Zoiets zag ik ook zeker nooit bij vriendinnetjes op tafel staan als ik eens bij ze bleef eten.

De oorspronkelijke kaartenbak bestaat helaas niet meer. Bij een verhuizing of zo is hij in een opruimwoede verdwenen. Gelukkig is dit wel een van de recepten die mijn ouders hebben gedigitaliseerd en zo kon mijn vader het mij laatst sturen.

In wezen is het een heel simpel gerecht en lijkt niet heel veel te verschillen van je gangbare stoofvlees recepten. Ik vermoed dat het recept oorspronkelijk losjes is gebaseerd op Domoda uit Gambia. Gemaakt van pinda’s, seizoensgroente en indien aanwezig wat vlees. In het recept dat ik heb gekregen gebruik ik rundvlees. Nu is dat heerlijk, maar kleine kinderen vinden dit toch wel erg uitdagend. Je zou dit dus ook met kippenvlees kunnen maken.

Als ik nu de recepten voor Domoda erbij zoek, zie ik wel dat het oorspronkelijke recept veel kruidiger en pittiger is dan dit Afrikaans stoofpotje. Waar ik een lepeltje cayennepeper, gemberpoeder en kruidnagelpoeder erin die, zie je in het oorspronkelijke recept Madame Jeanette pepers en verse gember. Niet heel kindvriendelijk, maar wel heel lekker natuurlijk.

In de kern is dit een pinda stoofpot. Nu zal de geschiedenis van dit recept ongetwijfeld beginnen met het fijnstampen van pinda tot een soort pasta. Gelukkig kunnen we die stap overslaan en pakken we gewoon lekkere pindakaas.

Dit recept kende ik al een tijdje, maar de laatste tijd ontdek ik dat je echt heel veel kan koken met pindakaas. Dit zijn een aantal leuke recepten met pindakaas:

Afrikaanse stoofpot

Heerlijk stoofpotje met rundvlees, wortel en pindakaas
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd3 uur
Totale tijd3 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Porties: 4

Ingrediënten

 • 500 gram Sukade of ander stoofvlees
 • 2 Uien
 • 2 Winterpeen
 • 2 tenen Knoflook
 • 1 Laurierblad
 • 2 el Tomatenpuree
 • 1/2 tl Kruidnagelpoeder
 • 1 tl Gemberpoeder
 • 1 tl Cayenne peper
 • 1 el Azijn
 • 500 ml Runderbouillon
 • 60 gram Pindakaas
 • 30 gr Bloem
 • Olie om te bakken

Instructies

 • Snij het vlees in blokjes en besprenkel met de bloem
 • Snij de uien in halve ringen en wortels in dikke plakken
 • Bak het vlees aan in de olie in een pan met dikke bodem
 • Voeg de uien en wortelen toe en bak mee tot de uien glazig worden
 • Voeg de tomatenpuree, de kruiden en de azijn erdoor en bak kort mee
 • Voeg de bouillon toe en laat het 3 uur zachtjes stoven
 • Om het af te maken voeg je de pindakaas toe en roer tot de saus dikker wordt. Eventueel kan je de saus verder indikken met Bloem en boter of een papje van maizena
Afrikaans stoofpotje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept