Pasta Carbonara

Pasta Carbonara

Wie kent hem niet, die klassieke pasta carbonara! Heerlijk, simpel en hij staat binnen no-time op tafel. Lekker met een simpele salade.

Pasta, spek, ei, knoflook, kaas en peterselie. Dat is alles wat je nodig hebt voor een snelle en simpele pasta carbonara. En als je leest wat erin zit dan weet je dus ook dat dit lekker moet zijn.

Ik weet nog goed dat het Tim jaren heeft gekost voordat ik het een keertje wilde proberen. Ik zat in zo’n foute tijd dat vet in eten het aller ergste was dat je kon overkomen. Pasta met spek en ei was daarom voor mij uit den boze!

Inmiddels weet ik gelukkig beter. Ja in spek zit vet, dierlijk vet zelfs. Het is niet het gezondste vet dat je kan eten. Het is natuurlijk geen avocado of wilde lijn-gevangen zalm. Het vet is per gram toch echt 9 calorieën dan dat is behoorlijk veel meer dan eiwitten of koolhydraten, met elk 4 calorieën per gram. Ondanks dat is vet toch ook niet je vijand. Het zorgt ervoor dat je vol zit en verzadigd bent. Natuurlijk geeft het ook een bom smaak en het is gewoon lekker.

Gezonde vetten heb je ook nodig voor je hele hormoonhuishouding, maar die kan je beter niet zoeken in deze Pasta Carbonara, maar in een lekker stuk zalm, zoals in dit recept, of in eieren zoals in dit shakshuka recept.

Voor je groente intake kan je deze pasta trouwens beter niet pakken. Anders dan een flinke bos peterselie en een teentje knoflook zit er niets in. Op te lossen met een fijne groene salade natuurlijk.

Pasta Carbonara

Klassieke Italiaanse Pasta Carbonara.
Bereidingstijd30 min
Totale tijd30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 2

Ingrediënten

  • 200 gram Spaghetti
  • 100 gram Pancetta
  • 1 el Olijf olie extra vierge
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 2 eieren losgeklopt
  • 15 gram Platte peterselie fijngehakt
  • 50 gram Pecorino
  • Zout en peper

Instructies

  • Breng een pan water aan de kook met flink wat zout. Voeg de spaghetti toe en kook volgens de verpakking al dente
  • Snij de pancetta in kleine reepjes (6 mm)
  • Zet een grote koekenpan op het vuur en bak de pancetta in de olie tot hij licht bruin is. Voeg de knoflook en peterselie toe en bak een paar seconden mee. Haal de pan dan van het vuur af.
  • Zodra de spaghetti al dente is moet je snel aan de slag. Giet de spaghetti goed af en kiep meteen in de koekenpan bij de pancetta, peterselie en knoflook. Voeg snel de losgeklopte eieren toe en de kaas. Hussel goed door elkaar.
  • Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de pasta over de borden en bestrooi met de rest van de kaas.

Notities

De hitte van de pasta zorgt ervoor dat het ei deels gekookt wordt. Door het snel door elkaar te husselen wordt het een romige lichte saus. Ik houd altijd een kopje van het kookwater achter. Mocht de pasta te droog worden, kan ik hem nog wat losser maken met wat kookvocht. 
Pasta Carbonara
Pasta Carbonara

Geef een reactie