Deze bhaji burgers zijn geinspireerd op het recept van Jamie Oliver uit het briljante boek VEG! Een boek dat iedereen wat mij betreft in huis moet hebben!
We zouden allemaal tegenwoordig wat vaker groenten moeten eten in plaats van vlees of vis. Persoonlijk hou ik niet zo van vleesvervangers. Begrijp me niet verkeerd, er zijn een paar hele lekkere in de supermarkt te vinden tegenwoordig. Ik heb dan toch liever vegetarische recepten waarbij je het hele concept van vlees niet mist. Geen vervanger dus, het is er gewoon niet, de groenten zijn genoeg.
De lekkerste vegetarische cuisines ter wereld gebruiken ook geen vleesvervangers. Ja peulvruchten en noten, maar geen samengeperste eiwitten die kip moeten voorstellen of zo. Bij goed vegetarisch eten denk ik altijd aan India. Ze maken gewoon fantastisch gebruik van groenten met veel variatie, kruiden en smaak. Dat vind ik ook het mooie aan het boek VEG! van Jamie Oliver. Het staat niet bommetje vol vleesvervangers die ons het lekkere van vlees moeten laten vergeten, maar voornamelijk gerechten vol groenten en granen.
Deze bhaji burgers lijken trouwens ook erg op dit recept, een vegetarische bhaji’s of pakora’s. Dan heb je ze als heerlijke snack. Jamie’s recept maakt hier dus een onwijs lekkere burger van. Perfect als hoofdgerecht. Tjokvol kruiden en groenten, lekker fris door limoen. Het originele recept staat ook bij hem op zijn site, je vind het hier.
Mijn grote probleem met dit recept is dat het te lekker is. En bij dingen die ik te lekker vind kan ik gewoon geen maat houden. Het gaat op en later krijg ik spijt. Nu kan ik natuurlijk minder maken, maar op de een of andere manier lukt me dat niet. Dus gaan we maar schrappen. In dit geval heb ik het minst met het kleffe burgerbroodje. Die laat ik in mijn recept dan ook weg en gebruik te pappadum daarom niet als topping, maar als broodje.
Zoals altijd met pittige gerechten, haal ik de portie voor de kinderen er af voordat ik de boel pittig maak. In dit geval maak ik 3 kleine burgers voordat ik de chili erdoor doe. De gember gaat er bij ons wel door voor de kids, die vinden ze nooit zo erg gek genoeg. Het is altijd een gedoetje dat eten met kruiden en pit. Mocht je een goeie tip hebben om de kinderen te laten wennen aan pittig eten, let me know!!!
Bij deze dus mijn versie van Jamie Olivers Bhaji burger. Voel je vrij om met de groente te variëren. Alle harde groenten zijn perfect om te verwerken in deze Bhaji burger. Liever compleet vegan? Vervang dan de yoghurt door een plantaardige variant, of maak deze pittige korianderdip.
Bhaji burgers op een pappadum
Equipment
- Keukenmachine
Ingrediënten
- 1 Rode ui gesnipperd
- 1 teen Knoflook fijn gesneden
- 2 Rode pepers fijn gesneden
- 40 gr Koriander
- 200 gr Zoete aardappel
- 200 gr Winterpeen
- 4 cm Gember
- 100 gr Kikkererwtenmeel of bloem
- 1 Limoen
- 2 tl Curry pasta
- Olijfolie
- 75 gram Yoghurt
- 1 Baby romaine sla
- 1 pak Pappadums
- Mango chutny
Instructies
- Rasp de zoete aardappel en de wortel met de keukenmachine, gebruik een grove rasp.
- Doe de geraspte groente in een grote kom en voeg de ui en knoflook toe. Hak de steeltjes van de koriander en voeg ook deze toe.
- Rasp de gember met een fijne rasp boven de kom.
- Voeg ten slotte de curry pasta, het meel of de bloem en het sap van een limoen erbij. Breng op smaak met peper en zout. Roer alles goed door elkaar met 50ml water.
- Doe een beetje olie in de koekenpan en laat warm worden op een middelhoog vuur.
- Maak van het bhaji mengse de burgers. Doe dit lekker losjes en slordig, dan kunnen loshangende stukjes lekker knapperig worden.
- Bak in 16 minuten goudbruin en krokant. Keer ze regelmatig.
- Doe ondertussen de koriander en yoghurt in de keukenmachine en draai tot een mooi fris groen sausje
- Maak de burgers door een pappadum in tweeën te breken. De ene helft te beleggen met de sla en vervolgens de koriander-yoghurt. Daar bovenop de burgers en daarop een klodder mango chutney. Dek af met de andere helft van de pappadum.