Ga naar de inhoud

Havermout kwarktaart met aardbeien

havermout kwarktaart met aardneien

Altijd al eens willen ontbijten met aardbeien kwarktaart? Met dit recept kan het! Met deze havermout kwarktaart lijkt het alsof je super ondeugend taart als ontbijt hebt. Maar eigenlijk is het een gezond ontbijtje van kwark, fruit en havermout.

Vorig jaar was ik echt helemaal verslingerd aan deze taart. Ik heb hem weken achtereen gemaakt en elke dag meegenomen naar kantoor om daar als ontbijt op te eten. Ja! Ik ben er dus zo één die altijd te laat wakker is. Daarna hol ik de hele ochtend achter de feiten aan. De keren dat ik op een werkdag thuis ontbijt is dan ook echt op één hand te tellen.

Het enige probleem met het meenemen van deze heerlijke taart naar je werk. Je collega’s zullen je wel een beetje raar aankijken. Want, je hebt taart mee? Vier je geen verjaardag? Is dit niet een traktatie? Je ziet die gedachtenstroom bijna over hun gezichten glijden. Als ik dan uitleg dat gewoon mijn ontbijt is. En dus eigenlijk niets anders is dan een bak havermout met kwark en aardbeien. Dan kijken ze vaak een beetje beteuterd naar hun eigen meegebrachte bammetjes.

Dus mocht je vrijgevig zijn, maak dan een hele grote aardbeien havermout kwarktaart. Dan kan je meteen trakteren aan je collega’s!

De bodem van onze havermout kwarktaart

Wat ik vaak lastig vind aan deze ontbijttaartjes, is om een lekker knapperige bodem te krijgen. Te vaak heb ik een recept geprobeerd en dan eindigde ik met een zompige kleffe havermout bodem.

Om dat op te lossen heb je drie dingen nodig. Te beginnen met hitte, daarom bak ik deze bodem kort in de oven. Dan heb je nog vet en suiker nodig. Zonder vet en suiker wordt havermout nooit een knapperig geheel. Natuurlijk doe ik het liever niet, want het zijn ook weer extra calorieën in mijn taartje. Maar in dit geval is het echt even de moeite waard. Ik beperk met wel echt tot een minimum.

De ingrediënten voor de bodem, havermout, honing en een lepeltje kokosolie, meng je dan even goed door elkaar. Hier kunnen we dan de bodem van maken. In dit geval in een springvorm, anders krijg je het taartje er niet meer uit. Ik maak de mijne altijd in een schattige springvorm van 18 cm, zoals deze. Die maakt genoeg voor 4 porties. Dit is toevallig ook precies evenveel als dagen dat deze taart goed blijft in de koelkast.

Om ervoor te zorgen dat je springvorm mooi blijft moet je de taart ook echt van het plaatje afhalen als je hem gaat snijden. Daarom doe ik altijd nog een velletje bakpapier tussen de bodem en de rand. Anders krijg je het taartje er nooit meer uit. Heb ik natuurlijk ook wel eens gehad. Dan zit er niets anders op dan op de bodem van de springvorm de taart aan te snijden. Die kan je dan natuurlijk meteen afschrijven. Dat zou zonde zijn.

En dan de vulling

Hier kan je lekker creatief worden. Vandaag maak ik hem met agar agar en aardbeien, om hem lekker vega te houden. Natuurlijk kan je hem ook maken met gelatine, zoals ik doe in dit recept van Ontbijttaartje met zomerfruit.

Ik hou wel van een gladde strakke taart, dus normaal gesproken zet ik de staafmixer even op het fruit. Maar je zal net zien dat die kapot is gegaan, dus vandaag is het een lekker grof taartje geworden. De aardbeien zijn even verhit en met een vork gepakt tot een soort jam-achtige structuur. Dan de agar erbij en even meewarmen. Dan laat ik de aardbeien even afkoelen voor ik ze door de kwark roer. Niet te ver, want agar agar stolt al bij kamertemperatuur.

Natuurlijk moet je de hoeveelheid agar agar aanpassen aan de hoeveelheid vulling die je maakt. In dit geval heb ik een relatief klein taartje en 5 gram agar. (Jammer dus voor die hongerige collega’s)

Havermout kwarktaart

Voorbereidingstijd40 minuten
Rusttijd3 uur
Totale tijd3 uur 40 minuten
Gang: Ontbijt
Porties: 4
calorieën: 259kcal

Equipment

 • Springvorm 18cm
 • bakpapiertje

Ingrediënten

 • 140 gram Havermout
 • 4 el Honing
 • 1 el Kokosolie
 • 225 gram Aardbeien
 • 500 gram kwark
 • 5 gram Agar Agar

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Mix de havermout met de kokosolie en honing tot een klonterige massa.
 • Bekleed de bodem van je springvorm met een bakpapier. Druk het mengsel in de springvorm zodat de bodem is bedekt. Ik ga altijd net over het randje, dan "smeer" ik de kier van de springvorm dicht.
 • Bak de bodem in de oven voor 20 minuten.
 • Maak ondertussen de vulling. Verhit de aardbeien in een pannetje tot ze een jam-achtige structuur krijgen
 • Weeg de agar agar af (doe dit heel secuur want het is sterk spul) en doe het bij de aardbeien. Laat het een half minuutje nog warm worden en laat het een beetje afkoelen.
 • Weeg de kwark af en doe de afgekoelde aardbeien erdoor. Doe dit pas als de bodem uit de oven is en al een beetje is afgekoeld.
 • Schep het kwarkmensel in de springvorm en zet het geheel in de koelkast. Minimaal 2 uur, maar langer mag

Notities

Ik eet normaal gesproken altijd wat gebroken lijnzaad door mijn havermout. Je kan een deel van de havermout hiermee vervangen. 
havermout kwarktaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept