Ga naar de inhoud

Mosselen: het basis recept

Mosselen het basisrecept

Mosselen zijn super makkelijk om te maken! Heerlijk als je iets bijzonders wil eten, maar toch in 10 minuten aan tafel wil zitten.

Als kind al was ik gek van mosselen. Als je tegen mijn 4-jarige zelf zei “nee schat, dit lust jij vast niet” wist je dus zeker dat ik mijn nieuwe lievelingsmaaltijd had gevonden. Zo ook met Mosselen.

Ik weet nog goed dat ik ze voor het eerst zag. Ik keek er een beetje vies naar. Even doen alsof het aan het praten is. Dan dat ding uit elkaar te trekken. Even spelen met dat donkerbruine flupje dat eruit schiet (is blijkbaar een voetje). En uiteindelijk opeten met een of ander sausje…. vermoedelijk cocktailsaus.

Het is wat dat betreft ideaal eten om mee te spelen.

Alhoewel… soms kijk je naar zo’n mossel en vergaat je eetlust je meteen. Dus maar niet naar kijken en snel opeten!

Mosselen schoonmaken en bereiden

Vroeger moest je mosselen nog flink schoonmaken. Laten spuwen noemde we dat. Je zette een grote emmer water klaar met een flinke hoeveelheid zout. “Zo lijkt het op zeewater”. En daar liet je de schelpen even een goed uurtje in weken. Hoppa water verschonen, weer een bak zout erbij en nog een keer weken. Daarna moesten alle baarden eraf getrokken worden. Het was best een klus om mosselen te maken.

De mosselen worden tegenwoordig schoongespoeld op zee. Dus daar zit geen korrel zand meer in. Het ouderwetse spoelen met zout water is echt niet meer nodig. Sterker nog, ze verliezen zelfs hun smaak. De beestjes worden erg gestrest van het “spuwen” in iets anders dan zeewater en dat proef je er dus ook vanaf. Lekker niet doen dus.

Je hoeft ze dus eigenlijk alleen even na te lopen op kapotte schelpen. En even kort te spoelen onder de kraan voor je ze zo in de pan doet.

Dit klassieke basisrecept is echt te makkelijk om te maken. Voor het ultieme gemak pak je een zak mosselgroente (ligt lekker makkelijk in hetzelfde schap) en een goed glas witte wijn.

De groente in de pan, mosselen erbij, wijn erbij en deksel op de pan. Nu laat je de boel even aan de kook komen. Schud de boel om en laat het nog een keer aan de kook komen. Giet 3/4 van het vocht af en zet de dampende pan op tafel. Lekker met wat frietjes of stokbrood en een salade.

Gekookte mosselen

Basis recept gekookte mosselen
Bereidingstijd10 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Porties: 2

Ingrediënten

 • 2 kg Mosselen
 • 1 zak Mosselgroente
 • 1 glas Witte wijn
 • Klontje boter of olijfolie

Instructies

 • Maak de verpakking van de mosselen open en loop na op gebroken schelpen.
 • Zet een grote pan op het vuur en met wat olie en/of klontje boter
 • Zet de mosselgroente aan in de pan zodat ze hun smaak kunnen afgeven
 • Doe de mosselen in de pan samen met het glas wijn
 • Doe een deksel op de pan en laat het geheel aan de kook komen
 • Schud de mosselen even om en laat, met een deksel op de pan, het vocht nog een keer aan de kook komen.
 • Giet 3/4 van het kookvocht af en serveer rechtstreeks uit de pan.

Notities

Het restje kookvocht houdt de mosselen langer warm. Hierdoor laat ik altijd een beetje in de pan zitten. 
Mosselen het basisrecept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept