Shakshuka! Of Shakshouka? Hoe schrijf je het eigenlijk? Wie kent het tegenwoordig niet. Het internet staat vol met recepten van dit heerlijk ontbijt-, brunch-, lunch- of hoofdgerecht. Eieren gepocheerd in een stoofpotje van tomaat en chili.
Ook elk kookboek dat ik in de afgelopen paar jaar heb gekocht heeft wel een eigen versie van dit super lekkere en vooral super makkelijke gerecht. Zo heeft Jamie Oliver in Veg een lekkere variant staan met aardappel en harissa (bekijk het recept hier gratis). Ook Tom Kerridge heeft er een in dit boek staan met meer paprika’s en koriander).
Alhoewel dit vast een prima ontbijt zal zijn, moet ik toegeven dat wij het uitsluitend ’s avonds op tafel zetten. Een paar jaar geleden begon ik met wat lekkere worstjes uit te knijpen en rul te bakken. Inmiddels houd ik de shakshuka steeds vaker vegetarisch variant en kruimel ik wat feta over het geheel.
Een kenmerk van shakshuka is toch wel de hoeveelheid kruiden. Wij hebben hem altijd graag ernstig spicy. Zoals je je misschien kan voorstellen eten onze kinderen het dan weer niet. Dit is snel opgelost door een deel van de saus apart te houden. Ik gebruik dan ook geen rode pepers in de basis, maar compenseer dit met een lading cayenne peper. Uiteraard gaat de Cayenne peper er pas in als ik de kinderportie eraf heb gehaald.
Onze kinderen lijken het ook niet lekker te vinden als de eieren in het stoofpotje gepocheerd worden. Snap ik ook wel. Ik houd wel van snotterige eieren, maar het is wel veel gevraagd voor een peuter of kleuter. Voor hen bak ik dan ook een eitje ernaast. Zij blij, wij blij.
Het leuke van een shakshuka is dat je lekker creatief mee kan zijn. Je kan variëren in de kruiden en in de groente. Zo belandt er bij mij vaak een stuk overgebleven wortel of bleekselderij in, fijngesneden uiteraard. Of wat bloemkool roosjes (mijn favoriete verborgen groente). Een vast ingrediënt is wel de paprika. Meestal pak ik de rode, mijn favoriet, maar dit gerecht vraagt eigenlijk om de bittere touch van een groente paprika.
Wij eten er meestal wat pita broodjes bij. Lekker om te vullen met wat saus of een stuk ei of gewoon simpel in stukken scheuren en dopen maar.
Shakshuka of Shakshouka
Ingrediënten
- 12 Eieren
- 2 blik Gepelde tomaten
- Olijfolie om in te bakken
- 1 Ui fijngehakt
- 2 tenen Knoflook fijngehakt
- 1 Paprika fijngehakt
- 1 el Paprikapoeder (mild)
- 1,5 tl Gemalen komijn
- 1 tl Gemalen koriander
- 1 el Cayenne peper
- 80 gram Feta
- 1 bosje Peterselie
- 0,5 tl Nootmuskaat
- 1 tl Kaneel optioneel
Instructies
- Warm wat olie in een grote koekenpan (al je eieren moeten hierin kunnen)
- Fruit eerst de uien aan in tot ze glazig worden. Voeg de knoflook toe en bak dit nog 2 minuten mee.
- Voeg het paprikapoeder, de gemalen komijn, gemalen koriander, nootmuscaat en kaneel toe.
- Voeg de gepelde tomaten toe. Hier schep ik altijd wat in een klein pannetje voor de kinderen en voeg in onze pan de cayenne peper toe. Kan iedereen aan tafel tegen flink wat pit? Voeg de cayenne peper dan tegelijk met de rest van de kruiden toe.
- Laat het geheel even door pruttelen tot de saus wat indikt. Breng op smaak met peper en zout
- Voeg vlak voor je de eieren toevoegt nog de paprika toe en roer het geheel goed door
- Maak een klein kuiltje met de achterkant van een lepel. Breek een ei en laat hem in het kuiltje vallen en herhaal dit voor al je eieren. Doe een passende deksel op de pan. Laat het 3 minuten stoven (langer als je van hardere dooiers houd). Controleer of de eieren zo naar je zin zijn. Zo niet laat ze nog wat langer in de pan.
- Hak de peterselie fijn en strooi het over de pan
- Lekker met pita broodjes of als je low-carb wil gaan met gewarmde linzen, lima bonen of kikkererwten.
Pingback: Paprika's: Hoe kies ik de beste paprika | Wat zullen we eten?