Ga naar de inhoud

Venkelsalade met sinaasappel en walnoot

Venkelsalade met sinaasappel

Deze week was ik in de supermarkt en de Venkelknollen zagen er, eigenlijk voor het eerst, uit om op te vreten. Lekker sappig! Perfect voor een heerlijk frisse venkelsalade. Eigenlijk vind ik dit typisch een lente gerecht, maar ja als de venkelknollen er zo bij liggen moet je ze bijna wel gebruiken.

Dit is typisch zo’n salade die ik voor het avondeten maak als bijgerecht. Lekker bij een hele kip uit de oven of een heerlijk stuk eend! In de zomer zou ik hem eerder aanvullen met wat gerookte kip en een lekker stokbroodje erbij. Perfect voor super warme dagen.

Wanneer ik venkel rauw eet wil ik wel zeker weten dat hij heel dun is gesneden. Op deze dagen ben ik dan ook altijd blij met mijn keukenmachine! Alleen heb ik altijd een hekel aan het schoonmaken van dat ding. Soms pak ik dan ook mijn ouderwetse mandoline. Gevaarlijk ding, maar werkt wel als een tierelier. Niet opereren wanneer onder de invloed van afleidende kinderen!

Om de een of andere reden koop ik chronisch te veel venkel. Ik houd dan ook steevast een flinke bak salade over. Gelukkig is deze venkelsalade enorm veelzijdig en kan ik hem dus makkelijk de volgende dag meenemen als lunch. Ik kleed hem dan wel nog wat beter aan. Soms neem ik wat plakken seranoham of parmaham, net wat er lekker uitziet in de winkel. Andere keren maak ik hem af met wat gerookte kipfilet. Afhankelijk van mijn dieetstatus doe ik er dan nog een broodje bij.

Natuurlijk is de salade de tweede dag dan wel wat minder knapperig dan wanneer je hem net hebt gesneden, maar ik vind het niet storend. Mocht je hier wel aan ergeren, kan je je lunchportie er vast afhalen en de dressing los verpakken. Zo blijft de venkel net wat knapperiger.

Venkelsalade met sinaasappel
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Venkelsalade met sinaasappel en walnoten

Frisse salade met venkel, sinaasappel en walnoten. Heerlijk bij eend of kip. Ook lekker als lunch salade
Bereidingstijd35 minuten
Gang: Bijgerecht, lunch
Porties: 4

Equipment

 • Keukenmachine of mandoline

Ingrediënten

 • 2 Venkelknollen
 • 2 Sinaasappels
 • 40 gram Walnoten
 • 1 eetlepel Mosterd
 • 3 eetlepel Olijfolie extra vierge

Instructies

 • Snij de venkel door de helft. Snij ook de onderkant eraf en de stengels. Als er toefje groen aan de knollen zit, bewaar deze dan ter garnering
 • Snij dunne plakjes en doe deze in een kom. Het gemakkelijkst doe je dit met behulp van de keukenmachine of de mandoline (pas op voor je vingers!). Snij anders zo dun mogelijk met de hand.
 • Snij met een scherp mes de schil van de sinaasappels en probeer zoveel mogelijk de vliesjes mee te nemen. Snij vervolgens de partjes tussen de vliesjes uit en doe deze bij de venkel.
 • Voor de dressing. Knijp de resten van de sinaasappels uit boven een kommetje. Voeg de mosterd, olie en peper en zout toe en meng dit door elkaar.
 • Doe de dressing bij de venkel en sinaasappel en hussel alles goed door elkaar.
 • Verdeel over de borden en verdeel de walnoten over de salade. Garneer eventueel met venkelgroen
Venkelsalade met sinaasappel en walnoten

1 reactie op “Venkelsalade met sinaasappel en walnoot”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept