Bhaji’s van wortel, pastinaak en ui met korianderdip

Bhaji van wortel pastinaak en ui

Deze Bhaji’s staan bij ons met oud en nieuw op tafel. Het is inmiddels traditie geworden om een binnen picknick te organiseren. We maken dan allemaal hapjes samen met de kinderen. Super gezellig.

Deze Bhaji’s zijn een eigen versie van het recept van Nadiya Hussain. Zij won in 2015 Great British Bake Off en presenteert sindsdien allerlei programma’s op de BBC. Ze heeft inmiddels ook al veel kookboeken op haar naam staan. Het oorspronkelijke recept is ook geweldig!

Bhaji’s komen oorspronkelijk uit India en worden ook wel Pakora’s genoemd. Het idee is dat je één of twee soorten ingrediënten kiest als basis voor de bhaji, meestal groentes of paneer.

De groente kan je in grote stukken laten of lekker grof raspen. Laat je de groente in grote stukken, zoals je met een aardappel kan doen, dan haal je door een beslag met kikkererwtenmeel en ei. Dan nog even in de frituur tot hij gaar is.

Voor de geraspte variant, zoals in dit recept, meng je kikkererwtenmeel en ei door de groente. Het beslag lepel je dan direct in de hete olie, om als een soort beignet gaar te frituren.

In India zijn de populairste varianten gemaakt van aardappel (aloo pakora) en ui (pyaaz pakora). Je hebt echter alle vrijheid om ze te maken van wat je maar lekker vindt. Denk aan spinazie, paneer, bloemkool, aubergine, chili pepers en wat je verder nog kan bedenken.

In India frituren ze de bhaji’s in de Ghee of gewoon in olie. Ik kies hier voor Arachideolie, want die neemt de smaken van het eten niet zo erg op. De gebruikte olie kan je na afkoelen terug schenken in de fles. Ik gebruik de olie daarna nog een paar keer, maar alleen voor bhaji’s of bijvoorbeeld verse Papadums. Om bij te houden hoevaak ik heb gefrituurd zet ik elke keer een streepje op de verpakking. Wanneer ik merk dat de olie verkleurt en gaat ruiken dan gaat hij de vuilnisbak in, meestal is dat na een keer of vijf.

Deze bhaji’s zijn dus zeker niet traditioneel, maar wel super lekker. De combinatie van wortel, pastinaak en ui geeft een vrolijke kleurrijke massa. Samen met een felgroene koriander dip is het een feest voor het oog. En is de pastinaak nu net niet in het seizoen? Dan laat je hem gewoon weg. Kies dan eventueel een andere groente of neem wat meer ui of wortel.

Wortel, Pastinaak en Uien Bhaji’s met korianderdip

Voorbereidingstijd30 min
Gang: Borrelhapje
Keuken: Indiaas
Porties: 4 perosnen

Ingrediënten

  • 150 gram Winterpeen
  • 150 gram Pastinaak
  • 1 kleine Rode ui
  • 120 gram Kikkererwtenmeel
  • 1 el Madras curry poeder
  • 1 tl Gemalen koriander
  • 1 tl Gemalen komijn
  • 2 Eieren
  • 40 gram Koriander
  • 1 a 2 Rode pepers (naar smaak)
  • 1 el Olijfolie
  • 3 Limoenen sap en rasp
  • 1 tl Suiker
  • 1 liter Arachideolie om te frituren

Instructies

  • Rasp de wortel en pastinaak met een grove rasp en snipper de ui. Doe alles in een kom samen met het kikkererwtenmeel, de kruiden en de eieren. Mix alles goed door elkaar.
  • Zet een diepe pan of wol op het vuur met de olie. Laat deze rustig op temperatuur komen.
  • Maak intussen de dip. Doe hiervoor de koriander, zout, suiker, pepers, sap en rasp van de limoenen en een eetlepel olijfolie in de keukenmachine en snij het heel fijn.
  • Als de olie heet is kunnen we frituren. Laat met een eetlepel klodders van het Baji mengsel in de olie zakken. Als de baji's direct weer omhoog komen weet je dat de olie heet genoeg is. Frituur er 4 tot 5 per keer zodat de olie goed heet blijft. Hoe meer structuur en uitstekende stukjes hoe knapperiger ze worden. Frituur ze 2 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een beetje zout.
Bhaji van wortel pastinaak en ui
Bhaji van wortel pastinaak en ui

Geef een reactie