Pita met Pulled lam op Griekse wijze

Pulled lam op zijn grieks

Lekkere pita met grieks pulled lam. Lekker met een frisse salade en wat Tzatiki.

Lam. Je houd ervan of je houd er niet van. Volgens mij zit daar geen gulden middenweg bij. Wij houden er dus duidelijk wel van, de kinderen vinden het nog wat te sterk. Dus zij eten dan lekker iets anders.

Om een pulled vlees, welk vlees dan ook, te maken heb je wel even de tijd nodig. Het staat zo de hele dag in de oven of op de BBQ. Het grote voordeel is dan dat je zodra het erin staat niet zoveel meer hoeft te doen.

Je kan pulled vlees dus zowel in de oven als op de BBQ maken, maar wat is nou het lekkerst? Tja, daar is dus geen antwoord op. Het kan namelijk allebei. Ik hou wel de stelregel aan, dat als de marinade nat is, dat ik hem liever in de oven doe, zoals bij een pulled pork met bourbon. Heb ik dus een droge rub, dan kan hij ook op de BBQ.

Vandaag heb ik hem in de oven gemaakt. Ondanks dat dit lam een droge rub heeft, had ik gewoon geen zin om een BBQ perfect op temperatuur te houden.

Deze keer heb ik gekeken naar de Griekse keuken. Ik was in de winkel mooie pita’s tegen gekomen en ze hadden mooi stuk lam in de aanbieding. Vandaag heb ik hem met lamsnek gemaakt, een mooi vet stuk vlees dat je goed langzaam kan garen. Schouder had ook gekund en levert waarschijnlijk ook nog een mooi maal in de vriezer op.

Dus op de Griekse tour met deze Pita met grieks pulled lam. Dit verhaal begint in de ochtend met de voorbereidingen voor het stuk vlees. Eerst heb ik het vlees her en der ingekerfd zodat ik er kleine stukjes knoflook in kon doen. Daarna heb ik hem ingesmeerd met een kruidenmix van citroenrasp, venkel, oregano, tijm, komijn en chili vlokken en natuurlijk peper en zou.

Zwik groente erbij en toen ging het vlees de rest van de dag een lekkere warme oven in. Na een uur of 2 heb ik hem lekker ingepakt in wat aluminiumfolie, zodat de rest van de sappen bewaard zouden blijven. Einde van de dag moet je dan alleen nog de boel “pullen”. Lekker uit elkaar trekken dus. Kleine salade erbij en alles op een pita.

Wat eten jullie het liefst op een pita?

Pita met Grieks pulled lam

Pita met langzaam gegaard pulled lamsvlees
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd6 uur
Totale tijd6 uur 30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Lam
Porties: 2

Ingredi├źnten

  • 500 gram Lamsnek
  • 1 teen Knoflook in dunne plakjes
  • 1 tl Venkelzaad (heel)
  • 1 tl Korianderzaad (heel)
  • 1 tl Oregano
  • 1 el Gedroogde tijm
  • 1 tl Komijn
  • 1 tl Chilivlokken
  • 1 Citroen rasp en sap
  • 6 el Olijfolie
  • 1 el Rode wijn azijn
  • 3 Tomaten
  • 1 Komkommer
  • 1 Rode ui
  • 4 blaadjes Romaine sla
  • 2 grote pita broodjes
  • Tzatiki

Instructies

Voor het lam

  • Verwarm de oven voor tot 120 graden
  • In de vijzel, maal de venkel en koriander tot een fijn poeder
  • Voeg de rest van de kruiden toe samen met de citroenrasp en meng met 2 eetlepels olijfolie
  • Snij met een scherp mes kleine diepe sneetjes in het lam. Vul deze met kleine stukjes knoflook
  • Wrijf het lam in met de kruidenolie en leg in een braadslee. Knijp de citroen uit boven het vlees en breng op smaak met peper en zout. Schuif het lam in de oven.
  • Na twee uur kan de oven lager gedraaid worden naar 100 graden, laat het nog een uur staan. Pak het vlees dan uit de oven en wikkel in aluminiumfolie. en leg het weer terug. De resterende sappen blijven dan in het vlees circuleren.
  • Als het lam er 6 uur in heeft gelegen kan je het uit de oven halen. De aluminiumfolie verwijderen en het geheel in kleine stukjes lostrekken.

Voor het broodje

  • Snij de tomaat en komkommer in grove plakken. Snij de rode ui in fijne dunne plakjes. Maak een simpele dressing van 1 eetlepel rode wijn azijn met 4 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout
  • Beleg je pita met een blaadje sla, een deel van de salade, het vlees en ten slotte een eetlepel Tzatziki. Serveer met meer Tzatiki en de rest van de salade
Pulled lam op zijn grieks

Geef een reactie