Groene zhoug – pittige koriander dip

zhoug

Zhoug, Zhug of Schoeg? Het kan allemaal. Je hebt hem in rode en groene varianten. Dit recept is voor de groene Zhoug, een heerlijke pittige koriander dip. Lekker bij falafel, aubergine en geroosterde groenten.

Deze lekkere pittige midden-oosterse saus lijkt in eerste instantie super specifiek. Lekker bij falafel… maar ik ben er achter gekomen dat je hem (bijna) overal op kan kwakken en het is lekker. Mijn favoriet is gegrilde aubergine met zhoug dus. Laatst heb ik het ook op toast met avocado gesmeerd en ook dat maak je lekkerder met wat zhoug.

Deze saus of dip, maar net hoe je hem dus gebruikt komt in verschillende varianten. Groene, zoals deze, gebaseerd op groene pepers en koriander. De rode is met voornamelijk rode chili pepers met kruiden. Het is dus een soort kruiding tussen sambal en pesto.

Hoe je hem maakt? Heel simpel eigenlijk, zo lang je de keukenmachine gebruikt. Anders moet je met een vijzel aan de slag en dan ben je best wel even bezig. Men neme een hele grote bos koriander, een iets kleinere bos peterselie, 2 knoflook tenen, 6 groene pepers en het sap van 1 limoen. Dit kruid je dan af met een theelepeltje gemalen komijn en het belangrijkste ingrediënt, een half theelepeltje kardemom. Olie erbij tot het een mooi los geheel is en klaar ik je smaakbom.

Zoals gezegd is het een heel veelzijdige saus. Beetje olie erbij en je hebt een heerlijke marinade voor kip of vis. Lepeltje over een stuk geroosterd vlees en het gedraagt zich bijna als een chimichurri saus. Verder dus lekker bij gegrilde groente, maar ook soepen en stoofschotels kan je ermee opleuken.

Als he hem eenmaal hebt gemaakt kan je hem in de koekast bewaren, een goeie week. Je zal merken dat hij met de tijd milder wordt

Zhoug

pittige koriander dip
Voorbereidingstijd10 min
Totale tijd10 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Midden-Oosters
Porties: 4

Equipment

  • Keukenmachine

Ingrediënten

  • 6 Groene pepers of jalapeño's
  • 60 gram Koriander grof gehakt
  • 30 gram Platte peterselie grof gehakt
  • 1 Limoen
  • 1 tl Gemalen komijn
  • 0.5 tl Gemalen kardemom
  • 0,5 tl Zout
  • 5 el Olijfolie extra vierge

Instructies

  • Doe alle ingrediënten, de peper, de kruiden en specerijen samen met het sap van 1 limoen in de keukenmachine en pulseer tot het fijngehakt is
  • Voeg olie toe en meng nog een keer door tot het een smeuïge consistentie heeft gekregen.

Geef een reactie