Ga naar de inhoud

Bonen in tomatensaus

Bonen in tomatensaus

Are you kidding me?!? Echt witte bonen in tomatensaus? Jazeker. Lekker en smaakvol, maar natuurlijk niet uit een blikje. Deze maken we zonder pakjes en zakjes, helemaal zelf!

Een van de dingen die ik me kan herinneren aan onze vakanties naar Griekenland, was een fantastisch gerecht van grote witte bonen (Gigantes) in tomatensaus. Het was onze eerste avond in Lesbos (wat wij verder niet een heel noemenswaardige vakantie vonden). Het kwam als bijgerecht op tafel. We hadden het dus niet eens echt besteld. Het was simpel, maar o zo lekker!

Persoonlijk vond ik het niets te maken hebben met het zielige kwakje wat je wel eens bij de griek krijgt (no offense). Hier had iemand echt wat liefde in gestoken. Vers gewelde bonen, mooie frisse tomatensaus en een beetje kruiden. Meer niet, maar zo goed gedaan.

Na mijn avontuur met de Falafel ben ik dieper in de gedroogde bonen gedoken. Ze geven toch weer zo’n andere smaak dan bonen in blikken (of zakken of potjes). Dus ik dacht meteen aan het recreëren van die gave bonen in tomatensaus.

In de supermarkt merkte ik dat de gedroogde bonen nog niet hersteld waren van de Corona paniek. Blijkbaar heeft iedereen houdbare bonen gekocht. Mocht je die dus hebben gekocht en je weet niet wat je ermee moet? Dit recept vertaalt zich ook prima naar andere witte bonen de Gigantes of Lima bonen. Voor nu, omdat de grote bonen er dus niet waren, het recept kleine Hollandse witte boontjes. Die zijn ook erg lekker.

Zoals met veel gedroogde bonen, even de avond van tevoren in de week leggen. Grote bak met water, bonen erin en klaar. Ik heb de bonen daarna nog voorgekookt, net zover tot ze half gaar waren. De laatste 20 tot 30 minuten heb ik ze verder in de saus laten garen. Zo staat de saus niet te lang hard te koken (waardoor hij bitter wordt). De bonen hebben dan net wel weer de kans om lekker de smaken van de saus op te nemen, zonder dat het zompige prut wordt.

Bonen in tomatensaus

Ja echt, witte bonen in tomatensaus, helemaal zelf gemaakt.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: Bonen, Tomatensaus
Porties: 4

Ingrediënten

 • 200 gram Witte bonen of reuze bonen, lima bonen, gigantes
 • 1 blik Gepelde tomaten
 • 1 Ui gesnipperd
 • 1 teen Knoflook fijngesneden
 • 100 ml Witte wijn
 • 200 ml Groentebouillon
 • 1 el Olijfolie
 • 2 blaadjes Laurier
 • 2 takjes Tijm

Instructies

 • Week de bonen minimaal 8 uur in ruim water. Spoel de bonen af zet ze in een grote pan met schoon water op het vuur. Breng aan de kook en kook ongeveer 45 minuten tot ze bijna gaar zijn. Dit kan per bonen soort verschillen. Schuim zo nodig het kookwater tussentijds af.
 • Voor de tomaten saus. Fruit de ui een paar minuten op een zacht vuurtje. Doe de knoflook erbij en fruit nog even mee. Blus af met de wijn en laat rustig inkoken.
 • Voeg de groentebouillon en tomaten toe en laat zachtjes pruttelen tot het een mooie saus wordt.
 • Giet de bonen af en doe ze bij de saus. Kook nog zo'n 20 minuten op een laag vuurtje.

Notities

Lekker als lunch met een gebakken ei’tje of als bijgerecht in plaats van bijvoorbeeld aardappelen. 
Bonen in tomatensaus
Bonen in tomatensaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept