Ga naar de inhoud

Flammkuchen of Tarte Flambée

Flammkuchen of Tarte Flambée

Heerlijke ultra crispy dunne bodem met een heerlijke romige topping van crème fraîche, spek en ui. De Flammkuchen. Zo simpel en toch zo lekker!

Ja het zal je vast niet ontgaan zijn dat ik ergens nog een speciaal plekje in mijn hart heb voor de boeren keuken uit de Franse Elzas. Een paar jaar geleden deden we daar inkopen voor ons wijnhandeltje. We kwamen er dus nogal regelmatig. Standaard werd er door een van ons wel een uientaart en een Coq au Riesling besteldin een restaurant. Jij de een, ik de ander en dan beloven we onze borden te delen.

Echter als het gaat om Flammkuchen of Tarte flambée is delen gewoon geen optie! Als ik hem bestel, dan is hij van mij! My precious! Zo zaten we dus regelmatig ieder aan onze eigen Flammkuchen. Echt een heerlijke lunch!

Wij waren dan ook heel blij dat dit gerecht in de laatste jaren steeds vaker op de kaart stond in Nederland. Helaas leek het vaak niet op de originele enige echte Tarte Flambée.

Gelukkig is hier nu toch echt verandering in gekomen. De Sligro heeft een mooie kant-en-klare bodem in de vriezer zitten. Die is echt heel erg goed van smaak en textuur. Helaas koop ik die nooit omdat ik maar een kleine vriezer heb. Gelukkig ligt in de supermarkten nu ook een goed alternatief. Tante Fanny Vers Flammkuchendeeg! Het is wat pielen om hem mooi uitgerold te krijgen, maar dan heb je ook wat.

Met de topping kan je natuurlijk creatief gaan doen, maar voor mij is de standaard “saaie” topping met ui en spek wel favoriet. Ik volg hier het recept uit de Elzas. Die mengen volle kwark met crème fraîche en gebruiken dat als basis. Andere varianten gebruiken alleen crème fraîche. Halve uienringen en spekjes erop. Peper en zout en klaar ben je al.

Oorspronkelijk werden de flammkuchen gebakken in een houtvuuroven. Op broodbakdag werd het deeg dun uitgerold om te testen of de oven al heet genoeg was om op te koken. Hier krijgen ze dan ook hun naam vandaan. Mocht je een goeie BBQ hebben, kan je die trouwens ook gebruiken.

Flammkuchen of Tarte Flambée

Lekkere specialiteit uit de Elzar. Knapperige 'pizza' met een saus van crème fraîche
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Borrelhapje, Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Frans
Porties: 1 flammkuchen

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers Flammkuchendeeg
  • 1 Ui
  • 50 gram Spekblokjes
  • 75 gram Crème Fraîche
  • 50 gram Volle Franse kwark

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 C
  • Rol het deeg uit op een bakplaat
  • Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met peper en zout.
  • Snij de ui in halve ringen
  • Smeer de crème fraiche uit over het deeg en beleg met ui en spekblokjes
  • Doe de flammkuchen in de oven en bak in 15 tot 20 minuten goudbruin en knapperig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept