Ga naar de inhoud

Hele kip met dragon met groente en mosterdsaus

Kip met dragon

Malse hele kip met dragon uit de oven. De groente rooster je meteen erbij, waardoor jij er geen omkijken meer naar hebt.

Ja dit is een favoriet recept hier in huis en we maken hem dan ook al heel lang. Het was echt weekend luxe eten toen wij nog op ons studenten flatje woonde. Toen met *schaam schaam* kiloknaller kip, waardoor het lekker binnen het budget paste. Tegenwoordig liever met een goeie biologische kip, met veel meer smaak. Beter voor het milieu en beter voor de gemoedsrust.

Zoals gezegd maak ik dit al heel lang. Een van de redenen is dat het zo lekker simpel is om te maken. Het is een kwestie van vullen met een citroen, wat dragon boter onder de huid smeren, peper en zout erop en gaan! Je kan dit dus ook super makkelijk voorbereiden. Alles staat klaar om in de oven te schuiven. De rest van de dag is dus vrij voor wat je ook maar wil doen.

Sowieso merk ik dat ik het fijn vindt om in de loop van de ochtend al te koken. Lekkere geuren in het huis en alles staat al klaar om te gaan wanneer je wil eten. Zeker in het weekend heb je dan een lekker relax momentje aan het einde van de middag. Tijd voor een borreltje en een hapje. Geen zorgen om op tijd aan het avondeten te beginnen. Heerlijk!

Terug naar het recept. Naast de kip zitten er ook flink veel groente in dit recept. Ze roosteren allemaal lekker mee met de kip in de oven. Wortels, prei of ui en aardappeltjes. Deze nemen daardoor ook die lekkere frisse dragonsmaak aan. Heerlijk! Liever snel klaar met de voorbereidingen? Dan laat je lekker de aardappels ongeschild en kook je ze niet voor. Ze garen genoeg in de oven. Heb je wat meer tijd? Voor de lekkerste goudbruin geroosterde aardappels moet je even werken. Dan volg ik altijd de stappen die Jamie Oliver ook altijd laat zien. Schillen, koken, droog stomen en husselen. Voor het beste resultaat neem ik altijd kruimige aardappels.

Wel grappig, deze kip met dragon is een van de weinige favoriete gerechten die wij eigenlijk nooit op tafel zetten als we bezoek hebben. Ondanks dat het heel makkelijk is en alle ruimte vrijlaat om gezellig met je gasten te praten. Het grote probleem met hele kip aan gasten voorzetten, het geeft zo’n troep met al die botten.

Hele kip met dragon met groente en mosterdsaus

Hele kip uit de oven met dragonboter en geroosterde groente. Afgemaakt met een super simpel sausje van mosterd
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Kip
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 Hele kip
  • 1 Citroen
  • 75 gram Boter op kamertemperatuur
  • 1 teen Knoflook
  • 3 el Dragon fijngehakt
  • 500 gram Wortels in stukken van 2 cm
  • 2 Preien in stukken van 3 cm
  • 600 gram Aardappels kruimig
  • 125 ml Crème fraîche
  • 1 el Dijon mosterd

Instructies

Voorbereidingen

  • Schil de aardappels en kook voor tot ze gaar zijn. Giet af en laat ze goed uitstomen. Hussel eventueel de aardappels goed door elkaar zodat ze lekker fluffy worden, voor een krokant laagje.
  • Doe de boter, knoflook en dragon in een kommetje en roer goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe wat peper en zout in de holte van de kip, halveer de citroen en stop deze erbij
  • Maak het vel op de borst van de kip voorzichtig los met je vingers of eventueel met een eetlepel. Neem kleine beetjes boter en stop dit onder de huid en masseer zover mogelijk door.
  • Leg de kip midden in een braadslee, met de aardappels prei en wortel. Besprenkel met een beetje olie, peper en zout. Zet t in de koelkast. Haal de kip op tijd uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen, 1 of 2 uur voordat hij de oven in moet.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 225 C.
  • Schuif de kip in de oven en laat hem een uur garen. Test met een sateprikker in het dijbeen of de kip gaar is. De vloeistoffen moeten helder zijn. Of nog makkelijker, gebruik een kernthemometer en laat de kip garen tot 75 C.
  • Haal de braadslee uit de oven. Schep alle groente in een schaal. Haal de kip uit de braagslee en hou hem even goed schuin zodat alle sappen in de braadslee kunnen lopen. Leg de kip te rusten op een schone snijplank terwijl je de saus maakt.
  • Zet de braadslee op een zacht vuur. Voeg de mosterd en de crème fraîche toe en roer tot een sausje. Breng op smaak met peper en zout. Voeg ook alle sappen toe die uit de kip zijn gekomen tijdens het rusten.
  • Snij de kip aan en serveer met de groente, aardappels en saus!

Notities

Tip! Om het aansnijden van de kip makkelijker te maken, kan je van tevoren het wensbotje eruit halen. Hierdoor kan je de kipfilets makkelijker in 1 stuk van de geroosterde kip afsnijden. 
kip met dragon
Kip met dragon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept