Frisse Knoflooksaus op basis van yoghurt

Knoflooksaus op basis van yoghurt

Heerlijke frisse knoflooksaus op basis van yoghurt. Hij is super snel gemaakt en staat met een minuut of 10 op tafel. Lekker bij falafel of bij de bbq.

Heel eerlijk… meestal vind ik knoflooksaus wel lekker, maar niet de moeite waard om van de rest van de avond de smaak van knoflook in mijn mond te hebben. Laat staan met een muffe knoflookadem de volgende dag. Meestal sla ik dus over.

Er zijn echter een paar gerechten die gewoon niet zonder knoflooksaus kunnen. Falafel is er daar een van. Deze knoflooksaus maak ik altijd bij dit gerecht. Heel makkelijk, omdat een groot deel van de basis gelijk is met die andere saus voor erbij, Zhoug. Verder is hij natuurlijk heerlijk bij geroosterd vlees, van de bbq of een shoarma.

Omdat de basis is gemaakt van griekse (of turkse) yoghurt is hij net wat lichter en frisser dan de sauzen gemaakt op basis van mayonaises of room. Door de hoeveelheid peterselie wordt het effect van de knoflook iets afgeremd. Het schijnt dat het eten van peterselie de “lucht” van knoflook kan voorkomen danwel verminderen. Dus maak ik nooit een knoflooksaus zonder peterselie.

Ik houd heel erg van koriander, daarom gooi ik dat er ook vrolijk doorheen.

Knoflook yoghurtsaus

Frisse knoflook yohgurt saus perfect bij falafel
Voorbereidingstijd10 min
Totale tijd10 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Midden-Oosters
Porties: 4

Equipment

  • Keukenmachine

Ingrediënten

  • 30 gram Koriander grof gesneden (optioneel)
  • 30 gram Peterselie grof gesneden
  • 2 tenen Knoflook
  • 1 tl Gemalen komijn
  • 0,5 tl Gemalen kardemom
  • 1 Groene chili peper (optioneel)
  • 1 Limoen
  • 125 gram Yoghurt

Instructies

  • Doe alle ingrediënten, behalve de yoghurt, samen in de keukenmachine
  • Pulseer tot het goed fijngesneden is.
  • Voeg de yoghurt en het sap van een limoen toe en pulseer nog een paar keer tot het goed gemengd is.

Geef een reactie