Ben jij ook zo gek op oesters? Ze worden nog lekkerder met dit Hogwash recept. Bekend van het programma Avec Eric met Eric Ripert.
Ik ben gek op een goeie oester. Het liefst eet ik ze thuis, want in veel restaurants vind ik ze best wel duur als je ze los besteld en al met al heb ik liever een echt voorgerecht. Dan zie je meer van de kookkunsten van de kok. En stiekem ik vind het ook wel leuk en stoer om zelf zo’n oester open te breken.
Een oester openen
Wat heb je nodig om een oester open te maken?
- Een oestermes
- Een stevige doek
- Een paar oesters
- Een druppel geduld
- Just in case wat pleisters en jodium
Leg de oester in de handdoek en laat het puntje met de scharnier er net buiten. Wrik het mes in de scharnier van de oester en wiebel hem steeds verder tot je vocht vrij ziet komen. Draai dan het mes voorzichtig om de oester open te breken.
De hogwash
Een van mijn favoriete manieren om een rauwe oester te eten is met deze hogwash topping. Het recept kwamen we voor het eerst tegen bij Avec Eric, toen 24 kitchen dit programma een paar jaar geleden uitzond. In dit programma nam Eric Ripert je mee in alles wat hem inspireert. Een geweldig programma! Alles van grootmoeders recepten tot de mooiste ingrediënten kwam voorbij. Eric liet dan zien hoe hij als 3-sterren chef er een mooi gerecht van maakte, alles simpel genoeg om zelf na te maken. Tijdens zijn eerste seizoen kwam hij ook bij een oesterkwekerij (Hog Island Oysters) en daar lieten ze dit recept voor hogwash zien.
Het is super simpel en super fris en licht spicy. Echt een aanrader. Het maken gaat nog sneller dan het openen van 1 oester (tenzij je kampioen oesters openmaken bent natuurlijk). Het belangrijkste is dat je wel van oesters moet houden.
Hogwash topping voor oesters
Ingrediënten
- 80 ml Rijstazijn
- 2 el Mirrin
- 1 tl Suiker
- 1 Sjalot heel fijn gesnippert
- 1 Jalapeño peper fijn gesneden
- 1 bosje Koriander fijn gesneden
Instructies
- Voeg alle ingrediënten in een bakje en roer goed door elkaar.