Ga naar de inhoud

Asperges met botersaus en ei

Asperges met botersaus en ei

Heerlijke Hollandse Asperges met botersaus en ei. Makkelijk, snel en lekker. Ze zijn nu ook echt in het seizoen en zo lang dat duurt moet je daar gebruik van maken! Ook zijn ze heel gezond! Als je niet te veel saus pakt.

Ik ben thuis de enige die echt kan genieten van een bord asperges. Daarom eet ik ze vaak maar als lunch, dan heeft niemand er last van, hoef ik niet zo veel te schillen en staat het ook nog eens zo op tafel.

Ik weet nog goed de eerste keer dat ik dacht F-it! Ik heb gewoon zin in asperges dan ga ik ze maar lekker als lunch halen. Elke keer als ik voorstelde, “Zullen we asperges eten?” kwam er namelijk een liever niet, ik ben er gewoon niet gek op of ander keertje misschien terug. Ik was zwanger van de oudste en als een zwangere vrouw wat wil… dan komt dat er ook! Dus ik waggelde naar de winkel, kocht alles voor een klassiek asperge gerecht met ham, ei en ik geloof zelfs krieltjes. Genoten heb ik!

Er was echter één probleem. Het hek was toen van de dam. Na die eerste lunch met asperges kwamen er nog veel meer. Vaak met een baby in de box, of als ik thuis aan werken was, baby in de opvang en gaan. Heerlijk! Natuurlijk moet je niet elke keer een plens boter en krieltjes erbij koken. Daarom beperk ik me nu meestal tot het ei en de asperges zelf en komt er verder geen boter aan te pas.

Van het weekend had ik echter een mooie bos dragon over en die moest dus ook nog gebruikt worden. Dan sta ik in de keuken te wikken en te wegen, want ga ik nu alleen garneren met wat dragon, voor een botersaus op basis van een roux met een bouillon of ga full-on voor de Bearnaise saus. Deze keer heb ik de gulden midden weg gekozen en heb ik dus asperges met botersaus gemaakt met dragon. Scheelt toch een gram of 100 aan boter ten opzichte van een Bearnaise.

Onderstaand het recept. Maar ik ben wel benieuwd, wat is jouw favoriete manier van asperges eten?

Asperges met botersaus en ei

Heerlijke Hollandse asperges. Deze keer met een simpel botersausje en ei
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Hollands
Trefwoord: Asperges, Botersaus, Eieren
Porties: 4
calorieën: 390kcal

Equipment

 • Aspergepan
 • Schone theedoek

Ingrediënten

 • 1,2 kilo Witte asperges
 • 50 gram Boter
 • 10 gram Bloem
 • 1 el Dragon
 • 8 eieren
 • 500 ml Groentebouillon
 • Scheutje Melk

Instructies

 • Schil de asperges
 • Breng water aan de kook in een aspergepan of grote pan waar de asperges liggend in kunnen koken. Voeg zout en een scheutje melk aan het water toe.
 • Kook de asperges in 8-10 minuten beetgaar. Zet dan het vuur uit en laat de asperges rusten in het kookvocht
 • Kook ondertussen de eieren half hard
 • Doe een klein klontje boter in de een sauspan en smelt op een zacht vuur. Voeg de bloem toe en roer door elkaar tot het een klont wordt. Laat de bloem even rustig garen, maar niet kleuren.
 • Voeg beetje bij beetje warme bouillon toe en roer met een garde, zodat er geen klonten in komen. Voeg het volgende beetje bouillon toe als de eerste bouillon helemaal is opgenomen.
 • Om te serveren. Haal de asperges uit het kookvocht en leg op een schone doek te drogen. Pel en snij de eieren. Snij de dragon fijn. Leg de asperges op het bord, plaats de eieren ernaast en doe er een paar eetlepels saus overheen. Maak af met de dragon.

Notities

Wil je dit liever als hoofdgerecht eten? Kook dan wat krieltjes erbij en eventueel wat meer ei. 
Asperges met botersaus en ei
Asperges met botersaus en ei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept