Ga terug

Shakshuka of Shakshouka

Lekkere vegetarische shakshuka.
Bereidingstijd25 minuten
Gang: Hoofdgerecht, lunch, Ontbijt
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: Eieren
Porties: 4

Ingrediënten

  • 12 Eieren
  • 2 blik Gepelde tomaten
  • Olijfolie om in te bakken
  • 1 Ui fijngehakt
  • 2 tenen Knoflook fijngehakt
  • 1 Paprika fijngehakt
  • 1 el Paprikapoeder (mild)
  • 1,5 tl Gemalen komijn
  • 1 tl Gemalen koriander
  • 1 el Cayenne peper
  • 80 gram Feta
  • 1 bosje Peterselie
  • 0,5 tl Nootmuskaat
  • 1 tl Kaneel optioneel

Instructies

  • Warm wat olie in een grote koekenpan (al je eieren moeten hierin kunnen)
  • Fruit eerst de uien aan in tot ze glazig worden. Voeg de knoflook toe en bak dit nog 2 minuten mee.
  • Voeg het paprikapoeder, de gemalen komijn, gemalen koriander, nootmuscaat en kaneel toe.
  • Voeg de gepelde tomaten toe. Hier schep ik altijd wat in een klein pannetje voor de kinderen en voeg in onze pan de cayenne peper toe. Kan iedereen aan tafel tegen flink wat pit? Voeg de cayenne peper dan tegelijk met de rest van de kruiden toe.
  • Laat het geheel even door pruttelen tot de saus wat indikt. Breng op smaak met peper en zout
  • Voeg vlak voor je de eieren toevoegt nog de paprika toe en roer het geheel goed door
  • Maak een klein kuiltje met de achterkant van een lepel. Breek een ei en laat hem in het kuiltje vallen en herhaal dit voor al je eieren. Doe een passende deksel op de pan. Laat het 3 minuten stoven (langer als je van hardere dooiers houd). Controleer of de eieren zo naar je zin zijn. Zo niet laat ze nog wat langer in de pan.
  • Hak de peterselie fijn en strooi het over de pan
  • Lekker met pita broodjes of als je low-carb wil gaan met gewarmde linzen, lima bonen of kikkererwten.

Notities

Met de kruiden kan je nog flink spelen. Zo kies ik ook wel eens voor het toevoegen van gemalen gember, kurkuma, ras-el-hanout, chinese 5 spice of zelfs speculaas kruiden. Houd er rekening mee dat sommige kruiden ook in de kruidenmengsels zitten en je deze er dus niet meer los hoeft bij te doen. 
Dit gerecht is ook super goed te vullen met nog meer groente. Het zal dan wel niet meer officieel Shakshuka heten, maar het is wel lekker en de ideale manier om restjes groente op te maken.