Ga terug

Lamsnek van de BBQ met griekse salade

Heerlijk malse lamsnek van de BBQ met een frisse salade.
Voorbereidingstijd1 dag 1 uur
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Rusttijd15 minuten
Totale tijd1 dag 2 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Lamsnek
Porties: 4

Equipment

  • BBQ met deksel (liefst een kamado)
  • Kernthermometer

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 3 el Dijon mosterd
  • 3 el Olijfolie
  • 1 el Paprikapoeder zoet
  • 1 el Chili poeder
  • 1 el Oregano
  • 1 tl Knoflookpoeder
  • 1 el Grof zeezout

Voor het glazuur

  • 4 el Honing
  • 2 el Rode wijn azijn
  • 1 Citroen
  • 2 el Platte peterselie
  • 1 el Tijm

Voor het Lam en de salade

  • 800 gram Lamsnek filet
  • 250 gram Tasty Tom tomaten of vergelijkbaar
  • 1 Komkommer
  • 1 el Rode wijn azijn
  • 4 el Olijfolie
  • 1 Rode ui
  • 1 tl Gedroogde oregano
  • 1 tl Gerdroogde munt
  • Ingelegde groene pepers (optioneel)
  • 150 gram Feta (optioneel)

Instructies

Voorbereiding

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade samen in een kommetje en roer goed door elkaar.
  • Smeer je lam met de marinade. Leg afgedekt in de koelkast en laat gedurende de nacht marineren.

Bereiding

  • Steek de BBQ aan met een platesetter en breng hem naar een temperatuur van 120 graden.
  • Maak ondertussen het glazuur door alle ingrediënten te mengen met het sap van een citroen.
  • Leg het lam op de BBQ, breng een kernthermometer aan en laat hem daar lekker liggen tot hij 46 graden is.
  • Smeer het lam in met het glazuur en laat het lam dan doorgaren tot 52 graden voor medium rare (hij zal tijdens het rusten doorgaren tot 54 graden).
    Voor medium laat je het lam liggen tot hij 54 graden is. Tijdens het rusten gaart hij door naar 55/56 graden
  • Haal het lam van de BBQ, pak hem eventueel in aluminiumfolie en laat minimaal 15 minuten rusten.
  • Maak ondertussen de salade. Snij de tomaten in stukken, de ui in halve ringen en de komkommer in schijfjes.
  • Maar de dressing, door rodewijnazijn te mengen met de olijfolie, gedroogde oregano en gedroogde munt. Breng op smaak met peper en zout. Maak eventueel af met ingelegde groene pepers en stukjes feta.
  • Snij de lamsnek ik mooie plakken en serveer met de salade. Lekker met frietjes erbij!

Notities

Let wel op, het is heel belangrijk om de juiste kerntemperatuur te bereiken. Hierdoor zal de werkelijke tijd op de BBQ flink kunnen afwijken. 
Dit recept kan je ook lekker maken met een ontbeende lamsbout of ander mooi stuk lam dat lang op de BBQ kan liggen. Vraag bij twijfel je slager om advies.