Ga terug

Kabeljauw met Italiaanse kruidenkorst

Sappige kabeljauw met een frisse kruidenkorst
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: Kabeljauw, Snel, Vis
Porties: 4 personen
calorieën: 266kcal

Ingrediënten

  • 500 gr Kabeljauwfilet (liefst de haas)
  • 15 gr Verse Italiaanse kruiden (fijngehakt)
  • 15 gr Basilicum
  • 30 gr Parmezaanse kaas
  • 1 teen Knoflook
  • 1 Citroen (sap en rasp)
  • 30 gr Panko
  • 100 gr Rucola sla (of vergelijkbare slamix)
  • 200 gr Cherry tomaten

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 180 C

Voor de Italiaanse Kruidenkorst

  • Hak de helft van de basilicum (inclusief steeltjes) en de italiaanse kruiden fijn. De rest van de basilicum gaat door de salade.
  • Meng de kruiden met de geraspte parmesaanse kaas, een geperst of geraspt teentje knoflook, de panko en de rasp van de citroen met 2 eetlepels olijfolie tot je een egaal groen kruimelig mengsel hebt. Breng op smaak met het sap van de citroen (een halve is meestal genoeg) en peper en zout.

Voor de Kabeljauw

  • Als je visboer dit nog niet heeft gedaan voor je verdeel je kabeljauw in porties. Breng de filets op smaak met peper en zout.
  • Neem het broodkruim en duw dit op de kabeljauw.
  • Zet een pan op het vuur met een klein scheutje olie en leg de vis met de korst naar beneden in de pan. Het lijkt soms of alles er nu af gaat vallen, maar uiteindelijk komt dit goed!
  • Bak de vis tot je de korst bruin zien kleuren, een paar minuutjes is voldoende. Neem de vis dan voorzichtig uit de pan en leg hem, korst boven, in een ovenschaal.
  • Zet de vis in de voorverwarmde oven en neem zo'n 8 minuten voor een dikke kabeljauwhaas. Korter bij een gewone filet

Voor de salade

  • Doe de rucola in een slakom en scheur de overgebleven basilicumblaadjes fijn boven de kom.
  • Neem 2 eetlepels olijfolie en knijp de rest van de citroen erbij. Klop door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de sla met de dressing en bestrooi met gehalveerde cherrytomaten

Bord opmaken

  • Haal de vis uit de oven en laat hem even rusten op een schone doek of wat keukenpapier
  • Maak een mooi bolletje van de sla met je handen, net uit het midden. Plaats de vis schuin over je toef sla en leg er wat van de cherrytomaten naast.