Go Back

No-bake cheesecake met gezouten karamel

Heerlijke romige, zware cheesecake met gezouten karamel
Voorbereidingstijd30 min
Wachttijd6 uur
Totale tijd6 uur 30 min
Gang: Nagerecht
Keuken: Amerikaans
Porties: 8

Equipment

  • Springvorm 18cm
  • Keukenmachine
  • bakpapiertje

Ingrediƫnten

Voor de bodem

  • 150 gram Digestives
  • 50 gram Boter gesmolten

Voor de vulling

  • 500 gram Roomkaas
  • 250 ml Room
  • 150 gram suiker
  • 4 blaadjes Gelatine

Voor de gezouten karamel

  • 50 gram Suiker
  • 50 gram Bruine suiker
  • 2 el keukenstroop
  • 50 gram Boter
  • 100 ml Room
  • 1 tl zeezout

Instructies

Voor de bodem

  • Bereid een springvorm voor met een bakpapiertje op de bodem
  • Doe de koekjes in de keukenmachine en pulseer tot een kruimige structuur
  • Voeg de gesmolten boter toe en maal nog een keer kort
  • Kiep de kruimels in de vorm en druk goed aan met een lepel. Zet in de koelkast om op te stijven

Voor de vulling

  • Zet een pannetje met dikke bodem op het vuur. Doe de helft van de suiker erin. karameliseer de suiker op een matig vuur. Raak het niet aan, en beweeg de pan verder niet. Het gaat vanzelf karameliseren. Zodra de suiker begint te kleuren en bijna in zijn geheel vloeibaar wordt voeg je de room in kleine beetjes toe. Doe dit voorzichtig, want je wil niet dat het gaat schiften.
  • Doe de gelatine in een bakje koud water om te laten weken, zo'n 5 minuten. Laat ondertussen de karamel, in de tijd die je nodig hebt voor het weken, een beetje afkoelen. Gelatine moet verhit worden om te gaan werken, maar te heet en het verbrandt.
  • Los de gelatine op in de karamelroom en roer goed door.
  • Doe de roomkaas met de rest van de suiker in een kom en klop goed los tot de suiker is opgenomen. Voeg de karamelroom toe en roer goed door.
  • Doe het mengsel in de springvorm en plaats terug in de koelkast. Dit moet 4 uur opstijven.

Voor de gezouten karamel

  • Doe alle suikers en de stroop in een pan met dikke bodem. Plaats op een matig vuur.
  • Laat de suikers langzaam karamel worden. Zodra alle suiker is opgelost en karamel is geworden, voeg je de boter toe in klontjes (pas op voor spetters) en voeg je een scheut room toe. Roer goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zet de karamel eventueel vast in de koelkast voor je hem over de taart heen giet. Dan kan hij vast een beetje opstijven.
  • Giet de karamel nu over de taart en zet nog 2 uur in de koelkast om verder op te stijven.