Ga terug

Elzasser Uientaart: Tarte à l’Oignon

Traditionele uientaart uit de Elzas.
Voorbereidingstijd1 uur 15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd2 uur 15 minuten
Gang: lunch
Keuken: Frans

Equipment

  • Keukenmachine
  • Quiche vorm 24cm

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 250 gram Bloem
  • 125 gram Boter in blokjes
  • 1 tl Zout
  • 10 mm Water (koud)

Voor de vulling

  • 750 gram Uien in (halve) ringen
  • 50 gram Boter
  • 150 ml Slagroom
  • 150 ml Melk
  • 4 Eieren

Instructies

  • Mix de bloem, zout en de boter door elkaar met de keukenmachine
  • Voeg beetje bij beetje het water toe tot het deeg samenkomt. Soms heb je meer of minder water nodig. Dit is afhankelijk van het vochtgehalte van de bloem. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en doe het in de quiche vorm. Zet 15 tot 30 minuten in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snij de uien en doe ze met de boter in een pan met een dikke bodem. Laat ze op een zacht vuur karameliseren, maar laat ze niet bruin worden.
  • Als de oven warm is geworden kan de bodem erin. Dek hem af met een bakpapier en vul hem met blind bakbonen. Laat 15 minuten garen in de oven. Verwijder dan het papier en de bonen en geef hem nog 10 minuutjes in de oven.
  • Mix de eieren, room en melk met een snuf zout en peper, eventueel wat nootmuskaat als je daarvan houdt.
  • Doe de uien in de bodem, plaats hem in de oven en giet dan het eiermengsel erover tot de rand. Bak de uientaart in 30 minuten af.

Notities

Makkelijk deeg uitrollen? Rol het deeg uit op bakpapier. Het is dan makkelijker om deze in de vorm te leggen. Volg deze stappen
  1. Zorg voor een goed gerust en koud deeg. 
  2. Rol het deeg uit op een vel bakpapier. Heb je een uitneembare quichebodem leg deze dan eronder, dan kan je makkelijk zien of je lap deeg groot en dun genoeg is
  3. Als je de bodem door het deeg ziet schijnen is hij dun genoeg. 
  4. Leg de quiche bodem op zijn kop op het uitgerolde deeg
  5. Kiep het geheel weer om en duw zachtjes de randen naar binnen terwijl je het aandrukt in de randjes.
  6. Laat overhangende deegflappen hangen. Het deeg krimpt namelijk nog een beetje en na het bakken kan je het netjes bijsnijden. 
Wil je het deeg nog makkelijker uitrollen, voeg dan nog een ei toe aan het beslag. Het deeg wordt dan wel wat minder bros.