Ga terug

Crème brûlée

Heerlijke klassieke Crème brûlée
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd1 uur
Gang: Nagerecht
Keuken: Frans
Porties: 6

Equipment

  • 4 ramekins

Ingrediënten

  • 5 Eidooiers
  • 300 ml Room
  • 200 ml Volle melk
  • 1 Vanillestokje
  • 100 gram Kristalsuiker
  • 6 el Rietsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Zet een pan met een dikke bodem op het vuur met de melk en de room. Snij de vanillestok door de lengte door en schraap alle zaadjes uit de boon. Voeg deze zaadjes en het stokje toe aan de melk en warm het een paar minuten door.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de kristalsuiker tot een bleke schuimende massa.
  • Haal het vanillestokje uit de room en schenk deze al roerend, langzaam bij het ei. Begin eerst met een klein scheutje en voeg dan steeds meer toe. Goed roeren tot het mengsel iets dikker lijkt te worden.
  • Schenk de mix door een zeef in de ramekins. Zo weet je zeker dat er geen eistolsels in je Crème brûlée zit.
  • Plaats de ramekins in een ovenschaal en vul de ovenschaal tot halverwege de ramekins met heet (niet kokend) water.
    Zet het geheel voorzichtig in de oven en bak de creme 30 tot 40 minuten
  • De creme is klaar als hij voor een groot deel gestold is. Haal de ramekins dan uit de oven en laat ze afkoelen op het aanrecht. Zodra ze koud genoeg zijn kan je za afdekken met wat folie en in de koelkast laten afkoelen. Laat ze echt goed koud worden, dus minimaal 2 uur.
  • Tijd om te serveren. Haal de ramekins uit de koelkast. Doe een laagje rietsuiker op de creme, 1 tot 1,5 eetlepel is genoeg. Pak je brander en karameliseer de suiker. Serveer direct.

Notities

Deze k